torstai 17. toukokuuta 2012

Liukkaan kelpien hallintaoppia

Tänään oli vuorossa taas Riehan agitreenit. Jari oli vissiin saanut kommenttia että erityisesti Riehalle pitäisi opettaa hallintaa. Jännä, mistäköhän moinen...

Rata olikin sitten suoraansanottuna ihan hemmetin haastavan oloinen. Taas päättelin jo etukäteen kohdat, missä R lähtee lapasesta (muurin jälkeen, 11- ja 20-hypyn jälkeen). Heh, ei yhtään pessimistisesti liikkeelle. Rata oli siis suunnilleen tämä:Alku meni ok, menin siis ottamaan 2-hypylle vastaan ja hypyn yli. 3-riman taisi tiputtaa ja kaarratti sen jälkeen tosi voimakkaasti ja liukasteli mennessään puomille. Mutta puomin kontaktit oli aivan priimaa!

Puomin jälkeen Rieha lähti lapasesta 7-hypyllä, eli hyppäsi niin pitkälle ja kaarrattaen että sillä ei ollut mitään tsäänssejä kääntyä. No, alettiin sitten opettemaan Riehalle taas sitä lyhyttä hyppyä. Eli suhinalla kerrotaan koiralle että hyppää, mutta samaan aikaan käänny ja seuraa ohjausta. Ja sehän sujui. Saatiin tehtyä ihan kivasti tuo 7-8- hässäkkä vaikka olin perässä niille mennessä ja samalla pystyin ottamaan etäisyyttä okseria varten, kun lähti kääntymään niin kivasti.

10-hypylle tehtiin niisto ja saksalainen, joissa edelleen treenattiin sitä suhinaa ja lyhyttä hyppyä. Sujui aika kivasti. 11-hypyltä se karkasi A:lle muutamaan otteeseen, mutta ottamalla tiukasti kahdella kädellä ja taas herättelemällä sitä ennen 12-hyppyä saatiin jopa tuokin sujumaan (en kyllä nyt keksi mikä ohjaus tuo on "virallisesti", mutta ikään kuin niistolla yhden siivekkeen ympäri ja minun ja siivekkeen välistä putkeen).

Pujotteluun R meni hienosti ja siinä ei ollut ongelmaa. Pujottelun jälkeen se taas yllätti ja päätti hakea puomia putken sijaan, vaikka matka sinne oli huomattavasti pidempi kuin putkeen. Heti jos oma rintamasuuntaa antoi yhtään liikaa, niin siellähän se oli. Tehtiin Jarin opastuksella treeniä, jossa otin sen pujottelun jälkeen käteen ja pyörähdin sen kanssa täyden ympyrän paikallaan ja siitä palkka. Tarkoitus siis saada R oppimaan että kannattaa olla kädessä kiinni. Siitä oli sitten helppo laittaa se putkeen. Pituuden leijeröinnin ajattelin onnistuvan ongelmitta, mutta siihen tarvittiin pari kertaa palkkausta.

Sitten tulikin ylivoimasesti vaikein hässäkkä eli 18-21. Harjoiteltiin sitä niin että 18-hypyn jälkeen valssi ja 20-hypylle tuli päällejuoksu. No, R tuli hyvin19 hypyn, mutta sitten ei lukinnut 20-hyppyä, vaan painui sen ohi ja putkeen. Tässä oli selkeästi omassa ohjauksessa puutteita, en uskaltanut liikkua kunnolla ja päällejuoksun vastakkainen käsi jäi liian pieneksi. Tätä tuunattiin ja tuunattiin ja saatiin lopulta onnistumaan. Sen sijaan putken se kyllä valitsi kovin mielellään, vaikka Jarikin vei. Toinen tapa mitä kokeiltiin tähän oli vekkaaminen ennen 19-hyppyä, josta takaaleikaten 20-hypylle, mutta edelleen se valitsi mieluummin putken. Sain kuitenkin jollain tavoin sen A:lle, jossa alasmeno ei ollut ihan niin varma kuin puomilla.

Loppusuoralla rengas hyvä, samoin 23-hypyn takaakiertoon sain hyvin ohjattua (tänk gaad noilla kontakteilla voi ottaa koiraan etumatkaa). Mutta siinä en osannut taaskaan kertoa että hyppää lyhyesti ja käänny, joten R hyppäsi sellaisen 5m hypyn suoraan kohti puomia ja siitä kun koitin kääntää, niin roiskaisi sitten 23-hypyn väärään suuntaan. Tähän taas treenattiin suhinaa ja lyhyttä hyppyä, niin johan alkoi sujumaan.

Eli treenin pointti oli siinä, että minun on opetettava sille noita lyhyitä hyppyjä ja itsensä kokoamista. Samoin on paremmin päätettävä käsky millä se tulee käteen kiinni. Tuppaan tosi herkästi radalla hokemaan Riehan nimeä, joka ei käytännössä tarkoita sille yhtään mitään. Mutta se vaan tulee minulta jostain ihan automaattisesti. Eli suhinalla opetettaisiin lyhyet hypyt ja sitten vaikka kii-käskyllä (jonka siis kyllä osaa, mutta jota minä en osaa käyttää radalla) tulisi käteen kiinni. As simple as that :D. Vielä kun osaisi joskus lukea rataa niin, että älyäisin kisoissakin nuo kaikki kohdat missä se tarvitsee noita käskyjä... Ei ole heleppoa ei. Mutta toisaalta selvittiinhän me tästäkin radasta joten kuten ja oli siellä ihan hyvääkin pätkää.

Semmoista siis :D. Väliajoilla tokoiltiin ja tänään oli ilme aivan kuosisissa taas! Seuraaminen priimaa, luoksarin stopitkin oli oikein kivoja. Kaukoissa vahvistelin taas ekaa istumista pitkästä matkasta ja pelkällä suullisella tai käsimerkillä ja hyvin sujui häiriössäkin.

Tässä vielä pari kuvaa lenkiltä. Rieha haluaa kepin:Sitten löytyi tämmöinen aarre:Viima vei aarteen ja kelpillä meni hermo


2 kommenttia:

KatjaO kirjoitti...

Minusta kun välillä tuntuu, että ei se Jari kuuntele ikinä mitään mitä minä sanon, mutta oli tehnyt näköjään poikkeuksen ;)

Riikka kirjoitti...

Joo, Jari oli ollut hienosti kuulolla.