Rieha

FI TVA FI KVA FI AVA FI VPVA VK3 JK1 BH RTK4 Nallikallion Laulunlahja "Rieha"

Rotu: australiankelpie

Syntymäaika:  21.6.2010

Terveys: lonkat B/B, kyynärät 0/0, silmät terveet (9/11), selkä terve (arvioineet ell Sointu Jalkanen sekä Kennelliitossa ell Anu Lappalainen), polvet 0/0

Koko: n.48cm, 15kg

TOKO: FI TVA, TK2

PK: FI KVA, VK3x4, JK1, BH

Agility: maxi3, FI AVA

Rallytoko: MESTARILUOKKA RTK4, RTK3, alokasluokka (3xhyväksytty tulos 96p., 100p. & 97p.), avoin luokka (3xhyväksytty tulos 89p & 96p., 86p.), voittajaluokka 3x hyväksytty  tulos

Vesipelastus: FI VPVA

Näyttelyt: H

MH-kuvaus: hyväksytty 1.4.2012

LTE: hyväksytty 13.10.2012 +145p.

Rieha KoiraNetissä

Saavutuksia:
Keski-Suomen Kennelpiirin paras tokokoira 2017 & 2018
Keski-Suomen Tokon PM1 2017
Keski-Suomen Tokon PM3 2013, 2015 PM2 2018 & 2019
Laukaan Koiraharrastajien Vuoden Tokokoira 2013, 2016, 2017, 2018
Jyväskylän Agility Teamin Vuoden Tokotähti 2012, 2013, 2015, 2016
Australiankelpieiden viestin rotumestari 2014, 2015
Keski-Suomen viestin PM2 2014
Australiankelpieiden tokon rotumestari 2014, 2015, 2016
Keski-Suomen Palveluskoirayhdistyksen Vuoden Tokokoira 2015, 2016
SBCAK ry:n australiankelpieiden Vuoden Tehopari 2015, 2016, 2017, 2018
Australiankelpieiden rallytokon rotumestari 2018
Koiraharrasteet veivät allekirjoittaneen mukanaan ja kolmatta koiraa hankkiessa toiveissa oli koira, jonka kanssa saa kokeilla rajojaan lajissa kuin lajissa. Ja niin kotiutui Rieha.

Rieha on ollut alusta asti ihan uskomaton paketti. Se on vilkas, mutta kuitenkin hyvähermoinen eli osaa myös rauhoittua. Oli jo pikkupentuna ihan uskomatonta, miten sitä pystyi pitämään missä vaan treeneissä irti, eikä sitä kiinnostanut mikään muu kuin treenaaminen. Töitä tehdessään se on elementissään, sitä varten se elää.

Riehalla on erinomainen saalisvietti ja hyvä taistelutahto, ihan pikkupennusta saakka se on leikkinyt millä vaan, missä vaan ja kenen kanssa vaan. Se rakastaa kantaa esineitä aineesta riippumatta ja tuo kaiken luonnostaan ohjaajalle. Tässäkin asiassa se on ollut ihan uskomaton, toki me ollaan leikittykin paljon. Mutta on se vaan helppoa, kun koira leikkii aina ihan täysillä ja sen mielestä leikki on nimenomaan sitä, että leikitään ohjaajan kanssa. Lentävä palkka, kuollut palkka, taistelu... kaikki käy! Kaiken päälle se on ihan hirveän ahne, eli palkka kuin palkka kelpaa.

Rieha on avoin ja pussailee mielellään jokaisen vapaaehtoisen ihmisen. Pentuaikojen villein rakkaus jokaista vastaantulijaa kohtaa on hieman laantunut, mutta edelleen se tykkää kaikista ihmisistä.

 Riehalta ei lopu virta koskaan ja kaikki lajit joita olemme kokeilleet on tuntuneet sopivan kuin nenä päähän. Sen vauhti ja kehonhallinta on jotain uskomatonta, tässäkin asiassa sai olla pentuaikoina ihmeissään kun pieni kelpien alku viiletti ihan täysiä vaikka minkälaisessa maastossa, hyppi pöydille ja osoitti muutenkin uskomattomia akrobaatin elkeitä. 


Riehan ehdoton plussa on se, että se ei ole erityisen ohjaajapehmeä, eikä ota itseensä vaikka sille pitäisi välillä sanoa jostain. Pikemminkin se yrittää kahta kauheammin. Välillä käydään jopa pienoista tahtojen taistelua ;). Vaikka se onkin vilkas koira, niin treeneissä se ei sählää, vaan keskittyy ja tekee intensiivisesti.  Rieha omaa jonkin verran terävyyttä ja dominanssia muita koiria kohtaan, eli mikään lössykkä se ei ole. Mutta tietyt asiat kun muistaa, niin se on todella helppo koira. Vieraidenkin koirien kanssa se tulee toimeen, toki ärinöihin vastaa, mutta itse se ei haasta riitaa.

 Ääniä se ei ole tähän ikään mennessä pelännyt yhtään ja menee kaikilla alustoilla yhtä lujaa ;). Omaa ääntänsä se sen sijaan tykkää välillä kuunnella, vissiin pystykorvilta opittua. Turhaan se ei missään nimessä räksytä, mutta tykkäisi komentaa haukkumalla jos hommat ei suju (tässä palataan taas siihen tahtojen taistoon). Töitä tehdessä se on hiljaa, enkä ole vissiin koskaan kuullut sen piippaavan.


Pennusta saakka Riehan kanssa on treenattu agilityn ja tokon perusteita. Agilityssä ohjaaja onkin saanut ihan uuden haasteen supernopean ja todella herkästi ohjautuvan koiran kanssa. Silloin kun onnistuu niin sitten kanssa onnistuu! Rieha on todella nopea ja yhtä nopeasti se katoaa maata kiertävälle radalle, jos ohjaaja on yhtään myöhässä. Se haluaa kuitenkin tehdä parhaansa, mutta reagoi vaan pieneenkin vikaohjaukseen.

Tokoa ollaan treenailtu leikin varjolla ja alusta saakka evl:n mielessä pitäen. Rieha on ihan huikean nopea oppimaan ja rakastaa tehdä tokohommia. Tokosta on muodostunut meidän ykköslaji ja tuntuu, että Riehalla on rahkeita pitkälle. Riehan tokokoeura on ollut mainio ja se on Suomen Tottelevaisuusvalio, minun ensimmäiseni. Rieha on nopea ja innokas tokokoira, joka kestää toistoja hyvin. Se herättää positiivista huomiota iloisella mielellään ja asenteellaan, häntä heiluu ja askel lentää.

Kolmantena lajinaan Rieha on treenannut pk-viestiä ja sielläkin tykin lailla etenevä koira on ihan elementissään. Päästiin osallistumaan ensimmäiseen viestikokeeseen syksyllä 2012, sieltä tuli heti plakkariin koulutustunnus VK1. Huikea kokemus, varsinkin kun otti huomioon että aktiivisesti oltiin treenattu viestiä vain edeltävä kevät ja kesä. Koeura urkeni siitä ja keväällä 2015 Rieha saavutti käyttövalion arvon viestiltä, suoraan viiden kokeen putkella. Rieha on todella nopea viestikoira ja sen toimintakyky ja rohkeus tekee siitä varman juoksijan, joka ei erikoisiin tilanteisiin reagoi.


 Hausta olemme treenanneet alkeita, jälkeä hieman enemmän. Rieha on lahjakas myös näissä lajeissa ja jäljellä sillä koulutustunnus JK1. Uiminen kuuluu vauhtikelpien lempihommiin, joten VEPEäkin ollaan kokeiltu yhden kesän verran. Pienestä koosta huolimatta sekin luonnistuu, kun sisua löytyy. Kaikenmoista siis, katsellaan mihin aika riittää!

Kotioloissa Riehan on lunki ja elämään tyynesti suhtautuva kaveri. Pystykorviin tottuneille se, että Rieha ei juuri vahdi pihaa tai ohikulkijoita, on oikein positiivinen asia. Ja kun se on saanut tekemisensä, niin se makaa raatona jossain (mieluiten sängyssä), hyvä että viitsii päätä nostaa. Se viihtyy mainiosti ihan kyljessä kyhnäten tai jalkotaipeessa maaten ja rakastaa rapsutteluita. Todellinen on-off-koira siis. Se kanssa todella helppoa liikkua missä vaan, se ei stressaa mistään.

Eli ohjaaja sai juuri sellaisen koiran kuin toivoikin ja vielä vähän päälle! Kunhan vaan osaisi kaikkia niitä ominaisuuksia hyödyntää, niin hyvä tulee.


Hirmuisen hauska paketti se on ja hurmaa mennessään!