tiistai 24. toukokuuta 2011

Opissa

Pitkästä aikaa päästiin Viiman Salme-kasvattajan oppiin. Olipa superkivaa, Salme osaa aina katsoa asiat koiralle sopivaksi!


Rieha teki eka. Yleisfiiliksenä tuli se, että rauhassa tekemistä pitäisi opettaa enemmän. Jo pelkästään hieman innokkaampi kehuminen saa Riehan hytkymään ja pikkuhiljaa pitäisi miettiä jo jotain kokeisiinkin tähtävää, eikä siellä aivan hilluvaa koiraa voi katsella. Kuitenkin sillä into riittää tehdä, se on niin ahne että namipalkka kelpaa helposti ja se palkkautuu sosiaalisesti rauhallisemmistakin kehuista. Hienosti se työsti ja itse asiassa teki sitä paremmin, mitä rauhallisempi itse olin. Tuntui että joutui ihan oikeasti miettimään eikä satasella sinne ja tänne asenne ollut pääasia. Toki niitä hillumistreenejäkin täytyy pitää, mutta tuolla innolla varustetulla koiralla pystyy työstämään jo vähän vähemmälläkin, koska sillä on aina kivaa. Elokuun koetavoite on hyvinkin doable!


Luoksepäästävyys: Olen aiemmin syöttänyt Riehalle namia koko ajan, että saisin sen istumaan ja olen miettinyt että se kiihdyttää sitä liikaa, mutten ole vaan uskaltanut jättää sitä pois pussaamishillumisen pelossa. Nyt lähdettiin lähestymään eri kantilta. Katsekontaktista siis palkkaa. Näki että sille on jo vähän ehdollistunyt sellainen hilluminen tuossa ja kun palkkaa ei tullut niin ponkaili vähän sinne ja tänne. Silloin stopattiin, odotettiin että haki katsekontaktin ja siitä palkka. Loppuvaihessa Salme pystyi tulemaan reipasta tahtia suoraan luokse, silittämään päästä ja lähtemään ja T tapitti paikallaan. Ja nyt sille tuli varmasti enemmän ajatustakin siitä mitä sen pitää tehdä, aiemmin se on varmaan vaan lähinnä luullut syövänsä herkkuja.


Seuraaminen: Takapuolen työstämistreeni jatkuu. Siihen otettiin vähän samaa treeniä kuin mitä ollaan tehtykin, eli neliökävelyä ja käännöksistä aina palkkaa, mieluiten vielä vähän ulkoa päin, jotta korjaa takapuolen kunnolla. Lisäksi tehtiin volttia, jossa koitettiin saada kiinni se kohta, missä takapuoli lähtee heittämään. Hyvää parannusta tuli. Ilme on hyvä, vielä kuitenkin voisi venyttää kaulaa ylöspäin, sen sijaan että se herkästi kääntyy jalan etupuolelle, jolloin painaminenkin tulee herkästi. Pikkujuttuja, mutta nyt korjattavissa paremmin kuin vuoden päästä. Vasemmalle käännös oli hyvä ja siinä takapuolikin pelasi.


Liikkeestä maahanmeno: Erikseen treeniä edestä sivulle siirtyen, palkkaa nopeista maahanmenoista, heti kun kyynärpäät osuu maahan. Tämä sujui kivasti sivultakin, joten lähdettiin työstämään makaamiseen kestoa. Samalla vähän pohjaa paikkamakuulle. Koira edessä maahan ja peruutellen kasvatettiin matkaa, palkka tuli aina kun piti hyvä, rauhallisen katsekontaktin, silloin palattiin koiran luo ja maahan-käskyn saattelemana palkattiin jalkojen väliin. R työsti hyvin, sillä oli hyvä keskittyminen ja matkaa pystyttiin pidentämään jo reippaasti. Loppuun treenattiin vielä perusasentoon tulemista, siinäkin ensin katsekontakti sivulla, sitten käsky.


Luoksetulo: Näytettiin meidän eteentuloja ja Salme oli sitä mieltä, että käsien häivyttäminen nyt vaan peliin. Eli koira istumaan selkeällä käskyllä, kutsu eteen (kädet edessä), kädet sivulle, katsekontaktista palkka (kumpikin käsi taas eteen palkkamaan, josta taas sivulle odottamaan katsekontaktia). Alkuun R selkeästi haki katsetta käsiin, mutta hyvin nopeasti killitti edessä hienosti. Epäsäännöllistä palkkaa vaan, paikka on muuten hyvä.


Liikkeestä seisominen: Näytin, mikä tässä on ollut ongelma, eli edessä ollessa stoppaa kuin unelma, mutta sivulla ollessa pomppaa sivulle. Alettiin tekemään sitten ihan kädellä avustaen sivulta seisomisia, eli käsi stoppaa selkeästi vielä ulkoapäin, jolloin estetään se pomppaaminen ja samalla käännyt itse eteen. R tarjosi kovasti alkuun sitä pomppaamista, mutta tässäkin alkoi nopsaan hiffaamaan ja seisomiset suoristui. Myös seisomiseen tehtiin kestoa, samalla lailla kuin maahanmenoon ja sekin parani huomattavasti.


Hyppy: Näytettiin hyppy, eikä siinä ollut oikeastaan muuta huomautettavaa kuin se, että odottaisin kunnolla että koira laskeutuu ja vasta sitten antaisin stop-käskyn. Seisomisen kesto treenataan erikseen em. tavalla.


Tuike teki seuraavana. Sillä oli ihan mahtifiilis, jopa meinasi keittää vähän yli! En antanut sen taaskaan nuuskia yhtään ja kaikenmoinen muukin haahuilu kielllettiin heti ja se oli tosi hyvässä kontaktissa koko ajan. Käytiin kaikki liikkeet läpi ja meno oli mainiota kaikinpuolin!


Seuraaminen: T oli oikeasti niin innoissaan, että meinasi ihan keulia ja pientä piipitystäkin tuli mukaan. Mutta paikka säilyi ok ja kontakti oli ihan mahtava. Salmekin sanoi että on parantunut tosi paljon, jee!! Ja ihanaa, että se jaksaa työstää pitkää seuraamista, ei jänskännyt ollenkaan se.


Liikkeestä istuminen: Aikalailla lauantain kokeen toisinto, ihan hinasen enemmän keuli seuraamisessa. Salmen mielestä istuminen oli hyvä, eikä ainakaan nyt yhtään liian tepsutteleva.


Luoksetulo: Nousi istumaan, kun Vesku tuli halliin. Palautus ja pysyi hyvin. Seisominen valui vähän, maahanmeno oli hyvä. Sivulletulo ok. Seisomista katsottiin siis erikseen ja Salme oli vähän sitä mieltä, että T tekee sitä vaan, koska se luulee saavansa multa käsimerkistä palkkaa. Eli huijaamalla. Ja huijaamisesta oppii nopeasti kokeissa pois. Miettiin sitten josko alkaisin treenamaan sitä takapalkalla ja vaihtaisin käskyn suulliseksi. Testattiin sitten takapalkan kera ja T teki ihan ältsin hyvin töitä. Takapalkan kanssa oman kutsun pitää vaan olla tosi iloinen, ettei magneetti vedä puoleen, mutta tuli tosi hyvällä laukalla ja stoppasi mainiosti.


Ruutu: Ihan mahtibongaus ja vauhti ruutuun. Stopkäskyn jälkeen otti muutamia askelia ennen kuin pysähtyi ja mutta vaati kaksoiskäskyn maahanmenoon. Vinkkinä saatiin, että odottaisin ihan hetken enemmän ennen kuin stoppaan, että saa rauhassa itse pysähtyä, nyt koitin vetää sen suoriltaan seis. Tämä toimi tosi hyvin seuraavalla kerralla ja meni suorilta maahan. Kohti kulkiessa koitti nousta ylös, siitä huomautus ja palautti itse. Viimeinen oli ihan pro suoritus.


Hyppynouto: Nätti ja vauhdikas, luovutukset treeniin (taas kerran) eli toi väljästi (niin kuin kokeessakin).


Metalli: Mietti hetken ennen ottamista, hyvällä laukalla sinne ja takaisin, luovutus väljä. Superpalkkaa nostosta ja luovutukset treeniin tässäkin.


Tunnari: Varma oman nosto ja nätti vauhti. Luovutukset treeniin.


Kaukot: Ekaan istumiseen kolme käskyä, liikettäkin tuli. Salme oli sitä mieltä, että T:n ilme muuttui ihan erilaiseksi kaukoihin mennessä, on vissiin siitä liikaa jankattu liike, eikä sen takia kuuntele, koska liike on siitä niin tylsä. Tähän treeniin nyt takapalkan kanssa yhtä, kahta tai ihan maksimissaan kolmea siirtymää. Testattiin ja kyllä, ilme muuttui ihan erilaiseksi ja kaikki siirtymät toimi ekalla käskyllä ja puhtaasti. Yksinkertaista, palkkaa koiraa enemmän ja tuo takapalkka tuntui toimivan nyt joka liikkeessä kuin unelma.


Viimakin pääsi vielä kasvistädin oppiin (ja sen kyllä kuuli ilohaukusta):


Seuraaminen: Ihan kokeen toisinto. Perusnättiä, mutta juoksussa jätätystä. Tähän nyt ilmetreeniä: lyhyt valmistelu, juoksuun ja samantien lentää palkka eteen. Muutaman toiston jälkeen Vimpsin ilme alkoi terävöityä jo huomattavasti ja oli ihan valmis juoksemaan eteenpäin.


Liikkeestä maahan: Hyvä seuruu, riittävän nopea maahan ja kaksoiskäsky istumiseen. Sivulletuloa on vaan nyt treenattava erikseen ja hyvällä palkalla.


Luoksetulo: Iloinen vauhti, stopissa jäi etsimään palkkaa ja eteentulossa hidasteli sen takia. Viimallekin kenties takapalkkaa? Ja jos tulee hyvään perusasentoon omatoimisesti edestä, niin siitä superpalkka vaikka olisi missä vaiheessa treeniä.


Nouto: Varasti ekalla kerralla. Tokalla meni hurjalla laukalla, mutta ei saalistanut ihan niin pahasti kuin kokeessa. Palautti laukalla pariin metriin saakka, josta hidasti. Superpalkkaa ja perusasentoon tulossa sama kuin em.


Hyppy: Oli niin kiireissään morsettamassa Salmelle, että ei meinannut reagoida hyppykäskyyn. Tuo ei kuitenkaan ole normivirhe, eli nou hätä siitä. Istui hienosti ja tuli eteen hyvin. Perusasennonssa sama kuin em.


Viima sai vielä loppuun hömpötellä agiesteillä, tehtiin ihan random-pätkää, mitä vaan eteen sattui tulemaan. Ja sillä oli kovin hauskaa, sai vähän itsekin valita esteitä ja porokoiran naama loisti. Kiva treeni!


Tässä vielä trendsetter ottamassa rennosti:


Ei kommentteja: