lauantai 4. toukokuuta 2013

Viestileiri päivä 1

Keski-Suomen Palveluskoirat järkkäsi tälle viikonlopulle viestileirin ja mehän oltiin tietysti innolla mukana. Ihan loistavaa porukkaa nämä meidän alueen viesti-ihmiset, kun jaksavat tälläistä järjestää! Tuhannet kiitokset siis heille! Leiri jatkuu vielä huomenna, mutta ajattelin kirjoittaa jo tämän päivän kuulumiset, kun ne on vielä tuoreessa muistissa.

Porukka oli jaettu valmiiksi ryhmiin, me päästiin Tiinan ja Seijan oppiin ja eihän sitä paremmassa opissa voisi olla, kuin viestin SM-kultaparin kanssa. Porukassa oli meidän lisäksi kaksi riiseniä (tai kolme, kun Tiinan ja Seijan Ruka oli myös mukana) sekä yksi lk collie. Tällä porukalla metsään ja pienen keskustelutuokion jälkeen viestille. Riehalle ajatuksena treeni, jossa otetaan todella rauhallisesti, ei yhtään yllytystä tai vietin nostoa.

Maasto oli alkuun haastavampaa risukkoa, joka muuttui aukeammaksi yhden kunnon mäen jälkeen. Matkalla oli sekä ojan, että tien ylitys. Eli sopivan haastava reitti.

Eka lähetys b-pisteeltä tuli jo n. 100m päästä. Porukassa oli eri tasoisia koiria, joten akoitettiin helpolla. Rieha juoksi ekana, ei ongelmia, ihan pieni mölinä alussa ja yksi huomautus nykimisestä ennen lähetyskäskyä. Siirtyminen c-pisteelle n. 100m ja sinne Rieha oli lähtenyt taas erinomaisesti, tosin ilmeisesti oli meinannut tässäkin nykiä. Ekalla matkalla on vielä niin paljon intoa. Tämän matkan tuli ihan hiljaa.

C-pisteeltä lähetys takaisin a:lle, tämä oli erinomainen, ei ääntä, rauhallinen ja varma lähtö. Siirtymä d-pisteelle n. 200m, lähetys sinne ja sieltä vielä takaisin a:lle. Lopuissa lähetyksissä oli aivan huikea meno. Rieha odotti upeasti, aivan täydellisessä rauhassa. Lähdöissä ei tarvinnut liikaa natsittaa ja kaikista parasta oli tietysti se, että se juoksi hiljaa. Ekana lähteminen ei tuottanut ongelmaa ja meno oli kertakaikkisen hienoa. Oltiin ekaan treeniin todella tyytyväisiä kaikin puolin.

Ihan sairaan pätevä ja onnellinen viestikoira
Välillä lähdettiin syömään ja samalla reissulla käytiin Raisan ja Jannen kanssa tekemässä esineruutu. Rieha oli hieman poikki viestin jälkeen, eikä mennyt ihan niin täysiä kuin normaalisti. Muutenkin ruutu tuntui haastavalta. Tekikö sen vieraat esineet pitkästä aikaa vai sitten täysin tuuleton ilma, en osaa sanoa. Ekaa etsiessä joutui pyörimään aika lailla, mutta löysi kuitenkin. Esine oli vauvan lelu, jossa oli vinku sisällä ja sen luovutus oli Riehalle normaalia haastavampaa. Sitä piti jäystää ja vähän leikkiä, ennen kuin malttoi tuoda.

Toinen esine ei meinannut nousta millään. Rieha pyöri takareunassa vaikka kuinka ja tuntui, että sillä oli haju esineestä, mutta se ei vaan noussut. Se alkoi jo vähän turhautumaan ja jouduin ottamaan sitä takaisin. Uuden lähetyksen jälkeen se pyöri ulos ruudusta ja toi onnellisena ruudun ulkopuolelta muovisen purkin kannen. Tämä ei siis millään lailla liittynyt esineruutuun, mutta esinehän se oli, Rieha vielä luovutti sen hienosti. Palkka tästä, koska mistäs koira tietää mikä on oikea esine ja mikä ei. Ei voi ainakaan ongelmanratkaisukyvyn puutteesta syyttää... Käytiin sitten hakemassa se oikea esine yhdessä, käveltiin ruudussa ja nousihan se sitten vihdoin.

Mutta vähän oli tahmeaa, huonoin esineruutu pitkään aikaan. Mutta yksi esine nousi ja toinenkin, valitettavasti se ei vaan ollut oikea. Täytyy huomenna tehdä joku tosi helppo palautteleva, jotta saataisiin taas normimeno.

Sitten jatkettiin toiseen viestitreeniin. Eka lähetys b:ltä a:lle 200m. Rieha lähti toisena ja meni hienosti. Siirtymä c:lle reilu 200m. Nyt kuului ölinää matkalta. Mielestäni se kuului b-pisteen paikkeilta, eli vähän samaan tapaan kuin aiemminkin ölisi siinä kohti kun siirtymä alkaa. Ei ollut paha ääni, mutta kuului hetken kuitenkin. Loppumatkan tuli ok.

Ennen kolmatta lähetystä tuli pitkä odotus ja Rieha alkoi jo nukkumaan mättäälle. Heti, kun sen vuoro taas tuli, niin se oli ihan valmis hommiin. Ihan uskomaton on-off-koira. Lähetys oli rauhallinen, mutta n. 30m päässä ölisi taas hetken. Sen jälkeen hiljeni ja meni loppumatkan hiljaa.

Toisessa treenissä siis tuli vähän ääntä, ei pahasti, mutta hieman. Tuskin olisi kokeessa vaikuttanut, mutta silti haluaisin karsia kaiken pois. Tuo on vaan tosi paha tilanne, kun Rieha oli odotellessa ja lähdöissä ihan hipihiljaa, se ei edes piipannut hiljaa. Se oli muutenkin todella rauhallinen ja lunki kaikki väliajat. Jossain kohti matkalla joku aiheuttaa jostain syystä sen pienen mölinän. Siihen on aika vaikea puuttua. Tosin seuraavalla kerralla ajattelin vaan karjaista minkä keuhkoista lähtee, että hiljaa. Jos ei se toimi, niin seuraavaksi otan vaikka sitruunapannan treeniin mukaan. Riehalla ei ole mitään ongelmia tehdä asioita hiljaa, se ei vuoda kovassakaan vietissä esim. tottiksessa, eli en pelkää antaa sille palautetta, koska se pystyy. Ja ehkä se jopa kovassa vietissä ja kohtuullisen kovana koirana sen vaatii.

Muuten treeni oli ihan loistava. Riehan motivaatio on ihan täydellinen, eikä sitä todellakaan tarvitse yhtään nostattaa tai yllyttää viestille. Itse asiassa ei edes lähdössä tehty yhtään minkäänlaista houkuttelua ja muutenkin pidettiin meno erittäin hillittynä. Vaikea maasto tai lähetyspaikan muutos ei vaikuttanut menoon millään lailla. Se vaan tekee tämänkin asian niin suurella sydämellä ja innolla, ettei tosikaan! Sen kanssa on vaan niin kiva harrastaa, tätäkin lajia.

Viestin viejä ja kakkosohjaaja odottelevat vuoroaan
Huomenna lisää!

Ei kommentteja: