torstai 16. helmikuuta 2012

Osteopaatilla

Eilen ajeltiin Raisan ja Jannen kanssa Turun kupeeseen, osteopaatti Leena Piiran vastaanotolle. Kovasti Piiraa on aina kehuttu, joten halusin viedä omatkin koirat tarkastettavaksi. Mukaan lähti Tuike ja Rieha, Viima jäi kotiin isän lenkkikaveriksi.

Tuike oli vuorossa ekana. Ensin katsottiin, miltä sen ranka näyttää ja Piiran mukaan se oli kovasti kierossa, eli melkeinpä sellaisella S-mutkalla. Takajalkojen lihaksistossa oli pieniä eroja leikatun jalan ja terveen jalan välillä. Myös leikatun jalan ulostyöntäminen istuessa ja maatessa näkyi. Ensin käsiteltiin helpompi puoli ja sieltä T oli jumissa rintarangan alueelta. Leikatun jalan puoli olikin vaikeampi, sieltä löytyi lukko SI-nivelessä, joka saatiin aukaistua, mutta muutenkin T oli Piiran mukaan tosi kova ja jumissa sieltä ja se kyllä näkyi reaktioissakin. Leikattua jalkaa aristi kovasti ennen tuon SI-nivelen käsittelyä, sen jälkeen antoi paremmin käsitellä. Polvi itsessään oli ihan hyvän tuntuinen, mutta sen yläpuolelle oli kertynyt kuona-ainetta. Käsittelyn jälkeen Tuike istui jo paljon paremmin ja leikattukin jalka tuli enemmän alle, eli lukko on aiheuttaut epämukavan tunteen jalkaan.

Kokonaisuutena Piira oli aika järkyttynyt T:n rangan kunnosta, siellä oli jumeja sekä edessä että takana. Se on lähtenyt leikkauksesta, eli on keventänyt jalkaa ja kieroutta on lisännyt se, että se liikkuu väärin. Tuikehan tykkää kovasti laukata, kun ravi olisi tietysti se liikkumistapa, millä koira kuntouttaa itseään. Samalla sanoi edelleen siitä, että Tuike ei käytä leikattua jalkaa kunnolla, vaikka se välillä siltä näyttäisikin.

Tuikelle ohjeeksi saatiin kunnon jumppakuurin aloittaminen. Tasapainoharjoitusta vastakkainen etujalka ilmassa ja pään käännön kanssa. Peruutuksia, takapään hallintaa ja tarkkailemista siitä että laittaa painoa mysö leikatulle jalalle. Pään venytyksiä jalkojen väliin. Vesikävely tai uinti voisivat olla hyviä kuntoutusmuotoja. Lenkin alussa voidaan ottaa käyttöön eräänlainen sideharsosidos leikattuun jalkaan, jota käytetään 10-15min. Tärkeimpänä ohjeena Piira antoi nyt kuitenkin sen, että Tuike ei saa laukata, vaan sen tulisi ravata. Se ei siis saa mennä irti, vaan hihnassa ja vaatia siltä siinäkin ravia. Kokeilin tätä eilen käsittelyn jälkeen ja en ole ennen edes oikein tajunnut, miten vaikeaa T:lle on mennä ravilla. Päästiin eteenpäin ehkä sellaiset 50m, kun hommasta ei tullut mitään, eli nosti hitaallakin vauhdilla laukan hihnassa. Oikea silmien avaaja oli tämä ja voi olla aikamoinen urakka saada se oppimaan.

Olihan siellä paljon juttuja, mitä olemme jo fyssarilta saaneet ja mitä olemme tehneet. Mutta paljon uuttakin ja tuo rangan kierous oli itsellekin järkys. Normaalisti koira saattaa olla hieman mutkalla, banaanin mallisesti, mutta Tuike oli ihan kierossa. Mutta hyvä että lähdettiin, katsotaan vaan miten saadaan tehtyä. Piira sanoi että varmasti tulee kuntoon, mutta työtä se vaatii. Tuikesta Piira oli ihana ja makasi ihan onnessaan käsiteltävänä.

Riehan vuorolla katsottiin ensin myös ranka. Pientä vinoutta löytyi siitäkin, mutta huomattavasti lievempää kuin Tuikella. Silläkin näkyi eroa murtuneen varpaan puolelle eli sieltä lihakset oli hinasen pienemmät ja rangan pieni vinous tulee sieltä kun on kompensoinut sen jalan käyttöä. Jonkin verran ikäviä kohti löytyi selän alueelta ja Piira epäili syyksi murtuneessa varpaassa ollutta lastaa, joka on laittanut sen kävelemään väärin. Jumituksia löytyi myös takareisistä, kuulemma tyypillistä vauhdikkaalle koiralle erityisesti näin lumen aikana. Itse murtunut varvas tuntui Piiran käsiin ihan normaalilta.

Rieha sai ohjeeksi kasvattaa takajalkojen lihaksia samankokoisiksi, tähän kuurina suositteli vesikävelyä 4-5krt ja takapään käyttöä eli peruutuksia. Lisäksi kylkien ja kaulan venytykset aina ennen agitreenejä ja kiertotreeniä erityisesti vastapäivään. Takareisille hierontaa säännöllisesti, varsinkin jos juoksee hangessa. Mitään treenirajoituksia Rieha ei saanut, mutta sanoi että kun kuitenkin on pieni maxi, niin sille olisi tärkeää saada kaikki potku käyttöön ennaltaehkäisevästi. Sillä on kuitenkin hyvät pohjat kun se liikkuu hyvin ravilla ja venyttelee itseään. Käsittely oli Riehastakin oikein mukavaa ja lötköili maassa koko pituudeltaan.

Ei kommentteja: