tiistai 12. helmikuuta 2013

Synttärisankari Viima ja päivän treenit

Viima täytti tänään 7-vuotta. Se on The Porokoira, kaikessa erikoisuudessaan ainutlaatuinen ja korvaamaton. Sellainen meidän perheen hömppä.




Aamulla käytiin lumisessa metsässä lenkillä ja iltapäivästä ajettiin hallille, kun Närhen Hanna oli lupautunut katsomaan Riehan tokojuttuja.

Aloitettiin seuruulla. Hanna vahvisteli paljon omia ajatuksia. Riehan perusseuruu on tosi kivan näköistä, mutta välillä se meinaa vähän keulia. Käännökset sujui todella hyvin, ilmeisesti peruuttelutreenin takia. Sain Hannalta vinkkiä kävelemiseen hieman hartiat lysyssä, jolloin koiran on helpompi nähdä naamaa. Katsotaan, pystynkö sisäistämään. Sain myös neuvot siihen miten korjaan paikkaa, eli en keskeytä hommaa ja ota alusta, vaan huomautan väärästä paikasta ja kädellä taputtaen näytän, missä kuuluisi olla. Tuntui pelaavan Riehalle hyvin, pari kertaa kun sanoi, niin alkoi pitämään paikkaa paremmin. Puhuttiin myös eräänlaisesta pään paikallaan pitämis-treenistä, jossa koira opetetaan pitämään pää aina samalla kohti, riippumatta siitä miten jalat menee. Hyviä ajatuksia, mietitään.

Askelsiirtymiä treenattiin myös. Niihin treenaan nyt ainakin lyhyemmät askeleet, ihan turhaan harpon, jolloin koirakin harppoo. Lisäksi katsottiin hidasta kävelyä ja siihen hyväksi treenikeinoksi todettiin intervalliseuruu, eli aina muutama askel eri vauhtia, jolloin koira joutuu skarppaamaan ja keskittymään ja itse voin treenata niitä tempon muutoksia.

Ruutua tehtiin myös. Aluksi yksi koemainen, joka oli muuten hieno, mutta hionnaksi Hanna sanoi, että minun pitäisi antaa merkillä stoppikäsky hieman aiemmin. Joku tuomari voi tulkita pysähdystä koiran oma-aloitteiseksi, kun sanon sen vasta kun koira on jo kääntynyt. Eli käsky tulisi silloin, kun koira alkaa kääntymään. Hyvä pointti.

Kaukoja katsottiin sitten. Niihin taas lisää ajatuksia, ei niitä auta kuin treenata. Riehalla oli joku maahanmenojäkki, tarvitsi siihen kaksoiskäskyjä.

Metskunouto oli tänään huono, palautti ravilla. Luovutukset oli hyviä. Vauhtinoutoja vaan palautukseen.

Loppuun vielä luoksaria, jossa Rieha meinasi ennakoida ihan törkeästi. No, uusinnassa sujui paremmin, eikä siinä ollut suuremmin huomautettavaa.

Hanna lähti ja jäätiin vielä hetkeksi halliin tekemään agijuttuja. Yksittäisenä esteen putkea, jossa treenattiin putkijarrua. Tein sekaisin jarrutuksia, että suoraan tykittämistä ja hyvin R kääntyi, vaikka juuri oli saanut juosta täysiä eteen. Ehkä se alkaa oppimaan tämän, eri käsky tuntuu ainakin tällä hetkellä tosi hyvältä jutulta!

Loppuun vielä Riehan kanssa jumppailtiin ja koitin opettaa sille käskyä ravaamiseen. Tuolla kentällä se jotenkin onnistuikin ja sain sen ravaamaan voltilla, mitä Piira suosittelikin. Lenkillä meno vaan meinaa olla niin kova, että usko että saan tuota kovin hyvin sinne siirretyä. Mutta voidaan ainakin lämpätä/jäähdytellä treeneissä ravivoltilla.

Viima pääsi synttärien kunniaksi liitelemään ja se oli pitkästä aikaa todella innoissaan. Treenattiin sellainen 15min erilaisia ohjauskuvioita ja radanpätkiä. Tehtiin mm. niistoja, pimeitä putken kulmia, pujottelua ja ihan vaan rallattelurataa. Vimps oli aivan innoissaan, eikä sitä jännännyt yhtään! Oli niin kivaa!

Tuike kävi loppuun pikkaisen vielä tokoilemassa. Se teki ruutua, noutoa sekä puisella, että metallilla, kaukoja ja luoksetuloa. Mummokoirankin pään vetreytys siis hoidettu :):


Ei kommentteja: