maanantai 16. helmikuuta 2015

Synttärisankari, Oilin oppeja, rallytokokoulareita ja terveysuutisia

Unohdin mainita täällä, että Viima täytti viime viikolla 9 vuotta. Joka vuosi se muuttuu yhä itsetietoisemmaksi ja sympaattisemmaksi porokoirarouvaksi :). Toivomme sille edelleen reippaita vuosia, pitkiä lenkkejä, rakkaita leluja, Pitkiä Koiria, vimmattua hännän heilutusta, villihaukkuja ja hyvää ruokaa!


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lauantaina päästiin Riehan kanssa Huotarin Oilin huippuoppiin. Hallilla vierähti 8h, kun muiden suorituksia oli niin kiva seurata. Itsellä oli vähän hankalaa miettiä, mitä tehtäisiin, mutta sitten kun toinen koirakko teki koemaisen suorituksen, niin päätin tehdä saman. Oli kyllä antoisa päätös! Oili tuomaroi jokaisen liikkeen ja saatiin kirjallinen sekä suullinen palaute joka kohdasta.

Tälläistä palautetta saatiin:

Metallinouto:
- koira tuli kivasti sivulle liikkeen aloitukseen
- heitettäessä liikautti pienesti tassua
- kiva vauhti
- kanto oli vaikea, mutta selvisi siitä hyvin, ei kilisyttänyt matkalla
- eteentulo vajaa, luovutus siisti
- sivulle tulon käskyllä tiivisti eteentuloa, toisella vasta sivulle

Vahvista palasia, eritysesti eteentuloa ja ennakoimattomuutta. Älä tee isoa numeroa. metalli pitää vaan aina tehdä.

Luoksetulo:
- jätössä saattoi jäädä toinen kyynärä ylös, siinä tarkkana
- tosi hyvät jäävät, stopissa olisi voinut työskennellä vähän voimakkaammin, maahan hyvä
- hyvä vauhti
- eteentulossa tuli vähän jalkojen päälle
- ennakoi sivulletulon
- liikkeen alku hyvä

Kaukokäskyt:
- kaksoiskäsky sivulla maahanmenoon
- tripla ekaan istumiseen
- fokus hajosi, katseli alussa
- tekniikka hyvä, paitsi S-I
- loppuperusasento upea

Riko kaavaa. Palkkaa fokusesta, kun kävelet pois tai kutsut luokse. Häiriötä enemmän.

Ohjattu:
- karkasi merkille ennen liikkeen alkua
- olisi voinut olla määrätietoisempi sekä merkillä, että noudossa, vauhti hyvä kuitenkin
- hyvä luovutus

Zeta:
- hyvä alku
- hyvä istuminen, seisomisessa vähän kääntyi, maahan hyvä, mutta haisteli nopeasti
- seuruu voisi olla siistimpi
- kiva kokonaisuus

Muista omat linjat kävellessä, ei saa ajatua merkkien tasolle.

Ruutu:
- merkki tosi hyvä
- fokus ei ollut ruudussa, ei katsonut ruutua ollenkaan
- kävi häiriömerkillä, mutta korjasi ruudun
- jäi etureunaan, mutta oli siististi
- ohjaaja käveli väärän linjan
- loppu loistava, ihan suora seuruu ja hyvä vauhti

Muista aina bongauttaa ruutu aloituksessa, koiran pitää itse osata se hakea (Riehahan tämän siis osaa, mutta jostain syystä en tehnyt valmistelevia nyt ollenkaan).

Tunnari:
- jäi sivulla korpppikotka-asentoon
- nosti oman ja tiputti, vasta nuuskittuaan muita toi
- puri ja luovutti väljästi
- mennessä parempi vauhti kuin tullessa

Pureminen saatava pois. Koemaisia tunnareita muiden liikkeiden jälkeen. Alkuun helppoja parilla kapulalla, sitten paljon kapuloita.

Seuruu:
- poikitti juoksussa
- hitaassa meinasi istua
- askeleissa töni
- ääntä paikallaan käännöksissä
- perusasennot todella hyvät
- kontakti parempi alussa

Tarkkana kokeenomaisissa, eli ei saa sallia huonoa menoa sielläkään.

Yleistä:
- koira vastasi tosi kivasti kehuihin
- liikkeiden alut todella hyviä, ohjaaja heti valmiina aloituksessa, tuomarit tykkäävät
- koira osaa tosi paljon, mutta voisi olla keskittyneempi
- kaikenkaikkiaan kuitenkin tosi kiva kokonaisuus

Sanoin, että Rieha tuntui vähän laimealta, johon Oili totesi, että se kuule voi olla vähän laimea, jos se on tuollaista :D.

Sanoin myös, että ei ole pitkään aikaan jännittänyt noin paljoa, ei edes kokeessa. Välit oli tosi pitkiä, kun Oili kommentoi kirjurille ja niissä tuli vähän sellainen apua-olo. Oili kehoitti harjoittelemaan pitkiä välejä, koira maahan ja itse vaan seisomaan sivulle. Hyvillä mielin voi kuulemma mennä kokeisiin :).

Tästä voi katsoa (pitkät) videot suorituksista:
http://youtu.be/u7327kaNgv4
http://youtu.be/Cb_FiKklL0w

Tämän treeni lisäksi tehtiin yksi paikkamakuu, jossa Rieha oli tosi pätevä. Kaiken päälle tehtiin vielä häiriötreeniä. Mm. kaukoja ympyrässä toisten koirien takana. Rieha on kyllä näissä ihan yllättävän hyvä. Lopuksi vielä uusi evl:n paikkamakuu. Rieha oli tosi makeasti kuulolla, ei reagoinut muiden käskyihin ja tuli hyvin luokse. Harmittavasti se sai vaan ekalla kierroksella toisen koiran takapuoleensa, kun lähti tulemaan. Pitihän sille tietysti ärähtää, mikä on minusta ihan sallittua. Onneksi sille ei jää tuollaiset mieleen ja uusinnan se teki ihan yhtä hyvin kuin ekankin. Kovemman koiran iloja :).

Pari muuta ajatusta, mitkä jäi mieleen koulutuksesta:

- Mieti aina miten esittelet liikkeen pennulle, koirat palaavat siihen tunnetilaan, minkä ekana oppivat
- Tunnarissa mukaan vaikeutusta, mutta ei painetta. Pitkiä kapularivejä, jolloin koira tajuaa, että on helpompi nostaa ja tuoda oma heti, kuin käydä läpi kaikki uudestaan. Jos menee hätäilyksi, niin ei kieltoa vaan kutsu pois. Samoin koiran voi pysäyttää ennen kapuloita rauhoittamiseksi.
- Ne selkeät säännöt edelleen, joista ei lipsuta.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eilen suunnattiin Tuiken ja Riehan kanssa rallytokokisoihin. Avoimen luoka rata näytti tältä:


Tuike oli vuorossa heti toisena. Se oli oikeastaan sille erinomainen paikka, koska pääsi nopeasti tekemään, ei joutunut odottelemaan autossa liian kauan. Kävin sen kanssa pyörähtämässä hallissa ennen rataantutustumista ja ennen radalle menoa vaan temppuiltiin ja syötiin herkkuja. Fiilis oli oikein kiva ja Tuike oli innoissaan.

Eniten radalla jännitti houkutus, jossa oli juuri sellainen pehmonalle, joita Tuike rakastaa. Lisäksi siellä oli lihapullia rasiassa. Lähdettiin radalle ripeästi ja kauhealla lirkutellulla Tuike selvitti houkutuksen ilman ongelmia, jee!  Muutenkin rata meni tosi hienosti. Saatiin kuusi yhden pisteen virhettä, kaksi vinosta asennosta lisäksi pari kontrollipistettä ja yksi ohjaajavirhe. Mutta suurimmaksi osaksi meno oli hienoa ja 6-kyltin kohdalle oli erikseen kirjattu että hieno. 

Tuikelle siis pisteitä 94/100 ja koulutustunnus RTK2!! Olen niin ylpeä mummosta, se täyttää huomenna 11-vuotta ja teki noin pätevästi. Ajattelin jo jättää sen eläkkeelle rallytokosta, mutta ehkä harkitsen vielä uudestaan.

Rieha oli vuorossa loppupäässä. Sen kanssa vaikein kohta oli juoksusta hitaaseen kävelyyn siirtyminen, koska sen takapuoli käy siinä niin herkästi maassa. Sen kohdan radalla uusinkin, mutta ilmeisesti turhaan, eli kuvittelin vaan takapuolen käyneen maassa. Siitä -3p. Suurin moka sattui kuitenkin houkutuksessa ja tein sen ihan itse. Rieha ei houkutuksista välitä, mutta menin itse sekaisin ja kiersin vahingossa yhden ylimääräisen kiepin. Sehän tarkoittaa väärin suoritettua liikettä, -10p. Kieltämättä vähän harmitti, Rieha teki tosi hyvin.

Riehalle pisteitä 86/100 ja myös koulutustunnus RTK2. Sen kanssa ainakin jatketaan voittajaluokkaan, mutta saa nähdä missä aikataulussa. Sen kanssa rallyily on hauskaa, mutta haastavaa, koska se vaan on niin nopea.


Loppuun vielä yksi loistava uutinen. Riehan pentu Nasta on nyt virallisesti terveystutkittu luuston osalta ja tulokset olivat loistavat. Lonkat A/A, kyynärät 0/0 ja selkä LTV0 eli puhdas välimuotoisen lanneristinikaman osalta. Toivotaan, että lopuillakin pennuilla on yhtä hyvät tulokset!

Ei kommentteja: