sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Erkkiä, pomppuja ja näyttelyposeerausta

Pullaisen Riikka kävi taas Laukaassa kouluttamassa ja mehän tungettiin oitis mukaan Tuiken ja Riehan kanssa. Kiva koulutus taas kerran ja paljon hyviä vinkkejä aina kannustavalta Riikalta!

Tuike pääsi tekemään yhden setin valvovan silmän alla. Halusin että katsotaan sille juttuja, millä saisi vireen pysymään kokeissa yllä. Tähän otettiin aseeksi temput. Tuike tykkää hyppiä vasten joten alettiin naksuttelemaan siitä. Hyvin pian se hiffasi ja alkoi pomppimaan innoissaan. Otettiin seuraamista liikkuroituna, josta sitten aina pompun kautta palkka. Tarkoituksena siirtää tämä kokeisiin: saa tehdä liikkeiden välillä jonkun kivan ja palkkaavan jutun. Toinen temppu mitä testattiin oli pyöriminen ja se saattaisi olla se meidän juttu, koska Tuike alkoi hieman pomputtamaan jalkaansa kaiken hyppimisen jälkeen :(. Kauhean iloinen se oli, mutta ei viitsi pientä palleroa rikkoa...

Lisäksi treenattiin koemaista sisääntuloa, josta ekasta perusasennosta vapautus ja tempun kautta palkka. Näitä pitäisi treenata kovasti, että saataisiin kokeessa heti alusta saakka vire säilymään. Treenien lopuksi Tuikkunen sai vielä pelata pallolla ja tehtiin seuraamista, luoksarin stoppeja ja kaukoja. Kovasti oli pieni innoissaan ja pallopalkka kelpasi (tosin minun piti se aina kalastaa kiinni, koska ei halua luovuttaa palloa vapaaehtoisesti ilman namia ja namit oli loppu). Semmoin pieni hömpäkehärpäke se on.

Rieha teki ekassa setissä ruutua ja luoksarin stoppeja. Ruutu oli valmiiksi rakennettu, otettiin suoraan bongaus ja lähetys. Mahtavasti se bongaa!! Ruutuun meni ekalla kerralla aika etureunaan, mutta kun en antanut stop-käskyä, niin korjasi heti itse keskemmälle ja siitä stopin kautta palkka. Toka yritys oli kerralla nappi ja eipä siinä oikein treenattavaa ollut.

Luoksarin stoppeja lähdettiin työstämään peruuttamisen kautta. Koira istumaan, lähden itse peruuttelemaan, josta kutsun ja stop-naks-palkka lentää. Riehalla siis on ollut ongelmana se, että stoppaa kyllä jos minulla on lelu ja pystyy vähän ikään kuin lukemaan vartalosta apua. Tämän avulla lähdetään hakemaan neutraalimpaa stoppia ilman vartaloapuja. Alkuun tehtiin stoppi niin, että pysähdyin samalla kun annoin käskyn, sitten jatkoinkin liikettä. Hyvin hiffasi ja viimeinen toisto tehtiin niin, että juoksin ja siitä stoppi. Tähän vaan vahvistus ja vauhti, niin hyvä tulee.

Tokassa setissään Rieha teki merkkiä ja ohjattua. Ensin ohjattua. Kerroin miten oltiin tehty ja päätettiin ottaa heti mukaan myös keskimmäinen kapula. Riikka vei väärät ja käytiin yhdessä viemässä oikea. Sitten laitoin sen merkille ja lähetys. Yhden kerran lähti hakemaan keskimmäistä, muuten aivan supermeno sekä oikealle että vasemmalle. Väärälle kapulalle lähtöön saatiin myös hyvä vinkki, miten saa noutohullun kääntymään, eli seis-käsky ja samaan aikaan lentää narupallo kenttään niin lujaa, että siitä kuuluu kunnon ääni. Johan kääntyi kelpiekin :).

Merkkiä ei olla juuri tehty aiemmin, joten lähdettiin lähestymään sitä sheippaamalla. Rieha älysi idean todella nopeasti ja tarjosi monta kertaa täydellisen merkin. Oli siellä joukossa mm. merkin läiskyttelyä tassulla, sen päällä seisomista jne., mutta hirveän hienosti se tajusi mistä on kyse ja pystyin lähettämään ja muutamasta metristä. Fiksu pieni eläin! Ai niin, meidän merkin nimi on tästä lähtien Erkki. Tämä siitä että kun lähdin sanomaan mmerkki, niin pikkukelpie veti mmaahan, koska kuulosti niin samalta. Erkki sen sijaan sopi heti hienosti.

Kolmannessa setissä tehtiin kaukoja. Rieha oli tässä eniten ulapalla ja mukaan tuli jonkin verran haistelua ja haahuilua esim. jätettäessä. Mietin että eihän se vaan ole juoksua tekemässä, kun kovasti hajut kiinnostaa.. Mutta jättöihin saatiin vinkisi tehdä apuohjaajan (tai peilin) kanssa, niin että appari näyttää kun Rieha jää kunnolla ja terävänä, jolloin vapautan sen suoraan leluun. Tarkoituksena saada  koiran mielenkiinto minuun katkeamattomana eikä vaan sellaista sinne päin-juttua. Avoimen kaukot oli muuten hyvällä mallilla.

Sen sijaan voivoi-kaukojen jumppa oli kovin haastavaa. Riehahan osaa jumpata niitä, mutta kiihtyy siitä tosi nopeasti ja alkaa tekemään sellaista seiso-maahan-ikiliikkujaa ilman mitään järjen hiventä. Nyt pitäisi siis kasvattaa jokaiseen asennonvaihtoon malttia. Tässä piti ihan käyttää odota-käskyä ja kun malttoi olla paikallaan pari sekuntia niin palkka. Pikkuhiljaa...

Tosi kiva treeni ja Riepu sai paljon kehuja! Voi että mie ootan että päästä ylempiin luokkiin, siellä pitkissä vauhtiliikkeissä nuo sen taidot tulee oikeasti esiin :).

Viima kävi pyörälenkillä Veskun kanssa ja ajoivat kentälle katsomaan menoa. Samalla käytettiin tilaisuus hyväksi ja Raisa treenasi sen kanssa näyttelyjuttuja (Raisa on luvannut viedä sen näytelmiin). Miehän olen noissa ihan käsi, mutta niin Raisa vaan sai Viiman heti kulkemaan tosi hienosti. Viimalla oli vielä jopa tosi hauskaa, eikä sitä juuri edes käynyt ahdistamaan. On sillä vaan kaunis liike kun ravaa sujuvasti, meidän kauneusprinsessa :D.

Ei kommentteja: