maanantai 8. elokuuta 2011

Hyppytekniikkakurssilla

Riehan kanssa vietettiin koko viikonloppu Vappu Alatalon hyppytekniikkakurssilla. Viime viikonlopun malliin olin sunnuntaina paikalla yövuoron jälkeen kolmen tunnin yöunilla....

Koitan tähän kerätä ajatuksia ja eri harjoituksia, vaikka asiaa ´tuli kahdessa päivässä tosi paljon ja sen prosessointi ei ole kaikista helpointa. Suosittelen kyllä Vapun kurssia jos vaan on mahdollista päästä. Onneksi sain videoitua treenejä ja Vapun kommentteja, niin pystyy niistä katsomaan jälkikäteen miten oli tarkoitus toimia.

Teorista tein ihan lyhyet muistiinpanot:

Koiran tehtävät hypätessä:
  1. Reitti - Optimaalisin mahdollisin, yleensä oppii hakemaan sitä luonnostaan.
  2. Etäisyys
  3. Ponnistuspaikka
  4. Painonsiirto - Takaosan käyttö, jousitus ja ponnistuvoima lähtee sieltä. Ratatreenissä kaikki koirat jossain vaiheessa menevät etupainotteiseksi, joten takaosan käytöstä pitää välillä muistuttaa.
  5. Hyppykulma
  6. Korkeus - Rimojen korkeutta kannattaa vaihdella niin, että treenissä yksikään perättäinen rima ei ole samassa korkeudessa. Koira oppii lukemaan rimoja, eikä olettamaan riman korkeutta, jolloin tulee huolimattomuusvirheitä. Riman pudotus on aina seuraus jostain, ei syy.
  7. Tasapainon löytäminen - Etuosa alastulossa. Etuosa pitää rakentaa koiralle.
Kaikkia näitä siis pystyy ja pitää treenata koiralle. Hyppytekniikkatreeni voi olla esim. ratatreenin lämmittely ja jäähdyttely muutamilla toistoilla.


Riehan kanssa tehtiin kahtena päivänä seuraavanlaisia harjoitteita. Yllättävänkin rankkaa hommaa, tuntui että Rieha oli ihan poikki kaiken ajattelun ja hyppäämisen jälkeen:

Set point:

Tarkoituksena saada koira kokoamaan painonsa takapäälle hypätessä. Tehdään okserilla, joka on joko tavallinen eli rimat eri korkeudessa tai sitten niin, että rimat on samassa tasossa. Speedbump on maxeilla 6 jalan päässä esteestä (medeillä 5 ja mineillä 4 jalkaa). Loppupalkka vähintään 3 askeleen päässä. Korkeutta voidaan tässä nostaa kisakorkeuteen saakka, kun alkaa sujumaan.Videoltakin näkyy Vapun kommentit. Riehan kanssa mentiin matalalta 45cm korkeuteen ja siinä se alkoi jonkin verran roiskimaan, eli hyppytekniikka ei ole enää siinä kohti hallussa. Se on vielä nuori ja kovin kesken lihaksistoltaan, eli senkään takia ei ihan kunnolla hallitse kroppaansa. Matalilla tekniikka oli ok. Eli tätä voi nyt treenata ja opettaa sitä pikkuhiljaa kokoamaan itseään myös korkeammille esteille.

Perussarja:

Tällä haetaan sitä että koira kokoaa itsensä hyppyyn ja samalla rytmitystä hyppyihin. Peräkkäin viisi estettä, speedbump maxeilla 4 jalan päässä (medeillä 3 ja mineillä 2). Esteiden välit maxeilla 6 jalkaa (5 medeillä ja 4 mineillä). Esteiden korkeus 2,5cm-25cm, eli tässä ei missään nimessä hypätä korkeutta.Ihan hyvä meininki, vaikka löysyys ja keskeneräisyys näkyykin.

Kasvava sarja:

Haetaan askellusta asteiden väliin. Neljä estettä, joista jokainen aina jalan kauempana kuin toinen. Maxeilla lähtee 6 jalasta, eli siitä seuraavat 7,8 ja 9 jalkaa. Medeillä lähtee 5 jalasta ja mineillä 4 jalasta. Speedbumpin etäisyys sama kuin perussarjassa.

Tästä ei tullut videota, mutta sujui Riehalta tosi kivasti. Kokosi itseään hyvin ja venytti kroppaansa tarvittaessa. Tätä ja perussarhaa on hyvä tehdä vuorotellen, koira oppii lukemaan esteiden etäisyyksiä. Vapun sanoin se kyllä ajatteli kovasti, mutta teki kivasti.

Kasvava sarja:

Tarkoituksena opettaa etäisyyden arviointia. Neljä estettä, joista viimeistä liikutellaan. Välit maxeilla: 6, 6 ja 9 jalkaa, josta aletaan kasvattamaan aina 18 jalkaan. Viimeisen esteen väliä pidennetään, kunnes koira alkaa ottamaan väliin laukka-askeleen, jonka jälkeen palataan takaisin jalka kerrallaan. Viimeisen esteen korkeutta voi vaihdella (ei kuitenkaan samassa treenissä useaa korkeutta) ja sen tilalle voi laittaa myös renkaan (jolloin etäisyyteen lisätään yksi jalka), muurin, pituuden jne.Rieha tulee aika herkästi liian lähelle viimeistä hyppyä, eli ei oikein osaa arvioida matkaa ja tulee hyppyyn etupainotteisesti. Sille ei kannata nyt vielä kasvattaa etäisyyttä, ennen kuin hyppykulma on kunnossa.

Korkeuden arviointi:

Sama kuin edellä, mutta viimeistä estettä ei liikuteta, ainoastaan nostetaan rimaa. Viimeisen esteen etäisyys maxeilla 9-12 jalkaa, riippuen koiran koosta, eli pienemille pienempää. Tässä siis opetetaan koiraa arvioimaan sitä riman korkeutta.

Rieha ei tehnyt tätä treeniä, mutta voidaan sitä myös ottaa ohjelmistoon. Riehalle viimeinen väli suht pieneksi ja seuraten sitä, miten kokoaa itseään hyppyyn ja laskeutuu.

Hyppykulma:

Rieha teki tämän harjoitteen ainoana koirakkona. Vapun mukaan se hyppää jonkin verran etupainotteisesti, joten tällä muistutellaan sille, että myös etupäätä pitää nostaa. Okseri yhdeksi ainoaksi hypyksi, jonka korkeus on siinä 40cm, sen eteen apuhyppy 4 jalan päähän, jonka korkeus on 10-15cm. Speedbumpia ei tässä käytetä, koska koiran pitää nostaa etupäätään enemmän. Maahan vedettiin viiva kahden jalan päähän apuhypystä, johon koiran jalat tulee lähdössä.Rieha oli tässä treenissä jo tositosi väsynyt ja se näkyi loppua kohden tosi selkeästi. Hyvin näki ekassa kokeilussa etupainotteisuuden, rima rojahti heti alas. Mutta sen jälkeen alkoi nostamaan etupäätä ihan eri lailla. Tätä pitää tehdä säännöllisesti kunnes alkaa siirtämään etupään nostoa muuallekin treeniin.

Saatiin vielä pari still-kuvaa treeneistä, kaikki kuvat ottanut Heli Herranen.

Tässä ollaan Set Pointissa, aika hyvin näkee miten pää on alempana kuin muu kroppa, mikä on käsittääkseni niin kuin pitääkin. Jalat ojentuu aika kivasti myös. Takajalat on symmetrisesti, etujaloissa vähän eroa (symmetriasta oli myös puhetta). Selässä on pyöreys oikeaan suuntaan, eli ei tule notkahdusta vaikka vähän venkula onkin.Sitten ollaan vissiin kasvavassa sarjassa. Minusta näkyy heti että on Riehalle vaikeampi harjoitus ilmeestä. Pää on alhaalla, mutta tosi matalana menee ainakin tässä.


Tää on jotenkin väärän näköinen laskeutuminen


Näissä ponnistuksissa on ainakin epäsymmetriaa havaittavissa. Oisiko siitä johtuvaa, kun sille tosiaan oli aika vaikeaa sovittaa ponnistusta tuon liikkuvan esteen kanssa.


Tässä on kyllä takajaloissa työntöä enemmän

Hypyssä se venyttää ainakin ihan kivasti, pää on alhaalla ja intensiivinen meno eteen


Laukkaskelta välissä, oisikohan tässäkin hieman edessä?


Oikein pätevä kurssi. Jospa sitä nyt koittaisi säännöllisesti tehdä näitäkin harjoitteita koiralle, että oppisi jo nuoresta käyttämään kroppaansa oikein. Lisäksi allekirjoittanut saisi ryhdistäytyä koiriensa jumppaamisessa ja alkaa säännöllisesti vahvistamaan myös koirien syviä lihaksia jumppaamalla. Riehastakin olisi tässä vaiheessa tosi helppo rakentaa oikein hyppäävä ja hyvin rakentunut harrastuskaveri.

1 kommentti:

ə'meɪz mi: kirjoitti...

Oi, miten hyviä neuvoja. Pitänee ihan printata nuo.