maanantai 25. toukokuuta 2015

Uusi Suomen Käyttövalio ja rotumestari 2015!

Rieha on käyttövalio!! Kennelliiton vahvistus vielä puuttuu, mutta tulokset on kasassa. Aivan huikea fiilis! Rieha on minun ensimmäinen koirani, jonka kanssa olen kisannut pk-lajeissa ja miten mahtavaa sen kanssa onkaan ollut tehdä. Se on koira, joka antaa kaikkensa ja vielä vähän päälle. Paikkaa ohjaajan mokia ja on aina innoissaan. Mahtavuutta, että olen saanut tuollaisen kisakaverin!

Ei ihan virallinen ruusuke, mutta sairaan hieno silti. Kiitos!!

Palataan hetkeksi vielä kisapäivään. Eilen siis startattiin aamulla auton nokka kohti Uuraisia bordercollieiden ja kelpieiden pk-rotumestaruuskisoja. Olin uurastanut talkoissa jo perjantain ja lauantain, eli jännitys iski päälle oikeastaan vasta aamulla. Ja kyllä muuten taas jännittikin!

Paikan päälle tullessa selvisi, että 1-luokan koirakko oli jäänyt pois, joten viestillä starttasi meidän lisäksemme vain yksi, myös 3-luokassa kisaava bordercollie. No, lyhyempi kisapäivä on aina kivempi juttu.

Aamu alkoi tottiksella ja meille lankesi toinen suoritusvuoro. Rieha siis makaamaan toisen koiran suorituksen ajaksi. Tässä ei ongelmia, arvosanana erinomainen.

Sitten oma suoritusvuoro. Marssin aloituspaikalle ja tuomari puheli, että palaa sitten liikkeestä istumisen jälkeen takaisin, että mahdun tekemään muut jäävät. Ok ja eikun menoksi. Ja tein tyylipuhtaan liikkeestä istumisen. En itse tajunnut yhtään mitään, kunnes tuomari sanoi, että jospa kuitenkin otettaisiin ensimmäiseksi se seuraaminen. Tein siis väärän liikkeen, ihan uskomatonta! Pk-tottis on aina samanlainen, ensin seuruu ja sitten jäävät, mutta niin minä vaan jännityksessäni mokasin. Kyllä muuten hävetti...

Aloitettiin siis alusta ja tällä kertaa seuraamisella. Oma moka lisäsi jännitystä vielä tuplasti ja tuntui, että jalat ja kädet tärisi holtittomasti. Rieha teki kuitenkin hyvää työtä. Paikka pysyi, tassut lensi ja sillä oli niin siistiä. Ekaan laukaukseen reagoi pienesti pomppaamalla, mutta ei liikkunut paikaltaan, pikemminkin vaan nosti häntää ja painoi. Toiseen ei reagoinut mitenkään. Tuomari kehui seuraamista vuolaasti, pieni miinus tuosta ekasta paukusta. Arvosanana erittäin hyvä.

Liikkeestä istuminen sujui ongelmitta. Arvosana erinomainen. Sama juttu liikkeestä maahanmenossa ja luoksetulossa, arvosana erinomainen. Liikkeestä seisomisessa tuomari sanoi, että otti kaksi askelta pysähtymisen jälkeen, arvosana kuitenkin erinomainen. Luoksetulot teki muuten taas sellaista vauhtia, että vaan kenttä pöllysi.

Sitten kapuloille. Ensin tasamaanouto. Ei se kapula ihan 10m lentänyt, mutta melkein kuitenkin. Rieha teki tosi hyvää työtä, nosti vauhdikkaasti ja palautti hyvin. Arvosana erinomainen. Hyppynoudossa vauhti oli hieno ja luovutukset kunnossa, mutta takaisin tullessa hipaisi estettä hieman, sen takia arvosana erittäin hyvä.

Vinoestenoudossa videolta näkyy, että tulee esteeltä alas jotenkin hassusti. Ilmeisesti vauhtia oli vaan hieman liikaa. Kiihdyttää oikein kapulalle ja ruopaisee sen suuhunsa. Takaisin tullessa tuli onneksi esteeltä alas vähän rauhallisemmin. Luovutus oli tosi hyvä, ainoa vaan, että sillä oli suu täynnä hiekkaa kapulan otosta ja sitä piti syljeskellä pois :D. Arvosana erinomainen.

Eteenmeno ei aina ole ollut meillä vahvin liike. Mutta eilen se oli täydellinen. Rieha eteni ihan täysiä ja meni maahan niin nopeasti kuin se sellaisesta vauhdista on mahdollista. Arvosana erinomainen.

Saimme tottisosuudesta huikeat 98/100p. Tuomari kehui suoritusta vuolaasti ja vielä jälkikäteenkin kiitteli upeaa tottista. Omasta jännityksestä huolimatta Rieha pystyi tekemään aivan todella hienoa työtä. Sen häntä heilui koko ajan ja naama loisti innosta. Pakko mainita, että Riehan tottelevaisuuspisteet olivat koko päivän parhaat, mukaan lukien jälkikoirien tottikset. Eikä koko viikonloppuna kuin yksi muu koira yltänyt samoihin pisteisiin. Mukana oli todellakin Suomen parhaita palveluskoiria, eli saa olla todella tyytyväinen! Rieha myös todisti sen, ettei se koko vaan se asenne on se mikä ratkaisee.

Tässä pätkä tottiksesta, sisältäen noudot ja eteenmenon:


Tottiskentältä jatkettiin viestiosuudelle. Minä jäin tällä kertaa A-pisteelle, uusi kokemus sekin. Rieha sai arvonnassa kunnian lähteä taipaleelle ensimmäisenä. Ja kyllähän se lähtikin. Ekoilla matkoilla se oli aivan täpinöissään ja ekalla lähetyksellä sille oli pitänyt antaa useita käskyjä seuraamisessa, että pysyi hanskassa. Into myös kuului haukuntana, mur. Mutta juoksemisessa ei ollut mitään ongelmaa. Toinen koira keskeytti kolmannella lähetyksellä, joten viimeiset matkat Rieha juoksi ihan itsekseen. Uusi tilanne sekin kokeessa, mutta eipä se Riehaan vaikuttanut.

Rata oli todella raskas ja se näkyi Riehan menossa kahdella viimeisellä matkalla. Soinen maasto vei voimia todella paljon. Ihmisilläkin maasto upotti nilkkaan asti, niin voi vaan kuvitella miten paljon se upottaa täysiä juoksevan koiran alla. Viimeisellä matkalla Riehalla kestikin todella kauan ja olin jo huolissani, että onko se jäänyt jonnekin matkalle. Se ei ole ikinä juossut noin hitaasti, joten voi olla, että on jopa johonkin eksynyt. Lopulta se tuli ja voi helpotuksen huokaus!

Raskaassa maastossa sai olla todella tyytyväinen suoritukseen, vaikka se vähän turhan virtaisa alkuun olikin. Käyttäytymispisteitä menetettiin alun haukkumisesta ja ekan seuraamispätkän useista käskyistä. Viestiltä pisteet 153/170.

Viimeisenä oli vuorossa esineruutu. Tätä jännitin todella paljon, koska moni paljon kokeneempi koirakaan ei ollut nostanut kaikkia esineitä. Tuui oli voimakasta ja lisäksi ruudun takana oli järvi, joka ilmeisesti myös aiheutti osaltaan hajujen pyörimistä. Ekan etureunan esineen Rieha nosti nopeasti. Sitten oli hankalaa. Lopulta toka esine nousi takarajalta, mutta aika oli jo melkein täynnä. Viimeinen esine siis jäi maastoon.

Täytyy sanoa, että oma ohjaamiseni ei myöskään ollut kovinkaan hyvää. Jätin oikeastaan yhden kohdan kokonaan etsimättä ja siellähän se yksi esine sitten olikin. Esineruutu on itselle jotenkin hankala hahmotettava, enkä pysy oikein kärryillä missä mennään. Lisää treeniä siis vaan alle meille kummallekin.

Esineruudusta pisteet 22/30 ja samalla selvisi, että tulos riittää ykköseen. Yhteispisteet siis 273, VK3, FI KVA ja kelpieiden viestin rotumestaruus vm. 2015!

Fiilis oli huikea ja oli mahtavaa, että niin moni treenikaveri oli paikalla onnittelemassa. Rieha on tietääkseni ensimmäinen viestillä valioitunut kelpie, siinäkin mielessä aika mahtava juttu. Ja mahtavaa on myös se, että ollaan saatu jokaisesta kokeestamme tulos ja valioksi tultiin suoraan kolmella voittajaluokan kokeella. Rieha on vaan niin varma juoksija ja suorittaja. Ohjaajakin on pikkuhiljaa oppinnut pk-puolen kikkoja, vaikka tekemistä sillä saralla on edelleen.

Kiitos tuhannesti parhaalle apuohjaajalle, treenikamuille ja kaikille läheisille! Ja onnea vielä Tiinalle ja Piikalle samaisessa kokeessa saavutetusta hienosta JK1-koularista!

Rieha ja Piika kera palkintojen Uuraisilla

Kokeen jälkeen otettiin vaan iisisti

5 kommenttia:

Heidi S kirjoitti...

Valtavasti onnitteluja mestareille. Teidän tottispisteet on sellaiset, mistä moni näkee unta, mutta teille se on totta. Onnea onnea! Terkuin Heidi S

Riikka kirjoitti...

Kiitos kovasti :)! On oikeasti mahtavaa, kun kaikki osuu nappiin koetilanteessakin, se kun tosiaan ei ole mikään itsestään selvä asia.

HeidiU kirjoitti...

onnea hurjasti!

Veera kirjoitti...

Vau! Paljon onnea hienosta saavutuksesta :)

Riikka kirjoitti...

Kiitos paljon kaikille :)!