tiistai 9. joulukuuta 2014

Tottisoppeja ym. treenintynkää

Alkuun tämän viikon traagisin tapahtuma.

Joku ei vissiin tykkää pandoista #pandasscre


Viime perjantaina oli tehotreenipäivä. Aamupäivällä oli Jatin ratatreenit ja tälläinen rata me rakennettiin:


Aika haastavahan tuo meille oli. Alkuun meinasin ensin persjättöjä, mutta loppupeleissä taidettiin mennä lähinnä valsseilla. Kiire oli ja varsinkin 6-hypyllä olin jatkuvasti myöhässä ja käännös pujotteluun venyi tämän takia. Muuten Riehalle sopi hyvin takaaleikkaus pujotteluun, vaikea kulma ei haitannut.

Toinen kohta, mitä jankattiin oli 14-17. Rieha pääsi kerran livahtamaan väärään putkeen ja sitä oli aika hankala kääntää enää oikeaan. Alunperin tämä johtui toko omasta huonosta ohjauksesta, mutta vaikka kuinka hiottiin, niin Rieha ei meinannut enää unohtaa väärää putkea. Tein voimakkaan linjauksen ja merkkauksen 15-hypylle ja 16-hypylle vastakäännöksen. Alkuun tein vastakäännöksen liian pitkälle, mikä tietysti työnsi Riehan väärään putkeen. Vastakäännös oli tehtävä melkein 15-hypyllä, että oli edes jotain mahdollisuuksia saada Rieha kääntymään.

Kiitos treenikamuille taas tsemppauksesta ja neuvoista. Ei oo aina helppoa, mutta kuten eräs päivän kanssatreenaaja sanoi, Rieha on nin makea, se vaan vaatii vähän enemmän asennetta välillä.

Perjantain treenirupeaman kruunasi illan kisatokovuoro hallilla. Aloitettiin paikkiksilla, joissa Rieha oli tosi hieno. Namiansat toimi taas hyvin, eikä nuuskimista esiintynyt. Skarppi ja pätevä, tykkäsin.

Ekassa setissä tehtiin ohjattua ja tunnaria. Niihin otettiin mukaan häiriötä. Ohjattua tehtiin suoraan odottavien koirien eteen. Tämä ei Riehaa häirinnyt ja kumpikin puoli nousi hienosti. Rieha myös skarppasi ihan hyvin eteentuloissa, mikä oli hyvä juttu.

Tunnarissa otettiin extrapitkää matkaa. Hyvin tuli esiin se mitä hainkin. Juokseminen kiihdyttää ja se näkyi heti sekoiluna. Tuli siis maistelua. Tätä korjailtiin. Riehan ilme ei kuitenkaan kärsinyt uusinnoista ja yritti silti tosi hyvin.

Toisella kierroksella tehtiin rallytokoa. Se oli jotain järkkyä, Rieha oli ihan irti. Hieman sai ohjaaja hengitellä syvään. Se ei malttanut odottaa yhtään esim. edessäoloa, tarjosi vaan kiertämistä. No treenattiin sitten lähinnä odottelua. Ihan hyvä idea sekin, ei siinä mitään.

Lauantaipäivän vietin Haukkuvaarassa Kiviahon Miian tottisoppeja kuuntelemassa. Paljon oli tuttua asiaa, mutta myös muutama uusi juttu. Rieha oli aika erityyppinen kuin muut koulutuksessa olleet koirat, joten sille piti kaivella vähän erilaisia metodeja

Riehan treenissä katsottiin läpi seuraamista, eteenmenoa ja noutoa. Seuraamisen edistämiseen saatiin neuvoksi palkan suunta. Olen itse palkannut paljon oikeasta kädestä niin, että koira kiertää taakse. Miia kehoitti siirtämään palkan kainaloon tai vasempaan käteen niin, että käsi on koiran pään toisella puolella. Hyvä pikkuvinkki, mikä pitää ottaa käytäntöön. Kiertämään lähtiessään koira kun herkästi kiepsahtaa eteenpäin, mikä tietysti vie paikkaa väärään suuntaan.

Eteenmenossa saatiin vinkiksi lähinnä toistot. Ja tottahan se on, taakse vilkuilu johtuu lähinnä vaan siitä, että Rieha ei ole ihan varma. Nyt tehdyt kaksi toistoa oli kyllä hienoja. Miia sanoi aina palkkaavansa koiran itse, jos käskee sen maahan, eikä silloin ole etupalkkaa ollenkaan. Itse olen käskenyt välillä maahan ja vapauttanut silti etupalkalle. Tätäkin voisi siis miettiä.

Noudoissa Miia neuvoi lähinnä totuttamaan koiraa raskaan kapulan painoon, sillä se saa parhaan asenteen koko liikkeeseen, kun ymmärtää miten kapulaa pitää. Tehtiin pari treeniä, jossa jätin Riehan istumaan kapulan kanssa ja kutsuin siitä tuomaan. Näissä todettiin, että paremmin toimi se, kun jätin Riehan selkä minuun päin ja kapula oli sen edessä. Hetken mietti, että mitäs nyt, mutta toi hyvin ja siinä se pääsee ottamaan kapulan samaan tyyliin kuin kokeessakin.

Olipa jännää olla suojeluihmisen opissa ja kun paikalla oli muutenkin paljon kokeneita pk-ihmisiä. Tuli ihan kisafiilis, ehkä se olikin tämän treenin paras osuus, kun sai treenata omaa jännitystä. Onneksi Rieha oli oma innokas itsensä ja ei se ainakaan ketään kylmäksi jätä menonsa kanssa.

Ei kommentteja: