maanantai 4. huhtikuuta 2011

Laatikkokontaktit

Kävin eilen Lotta Vuorelan vetämällä laatikkokontaktikurssilla. Tämä metodi on Silvia Trkmanin kehittämä tapa opettaa kontaktit 2on 2off-tapaan. Kurssilla ei ollut omia koiria mukana, tapaa opeteltiin teoriassa ja harjoituskoirakkoja seuraamalla.

Idea on simppeli. Sheippaamalla opetetaan koira tulemaan ihan tavalliselle piirongin tms. laatikon päälle 2on 2off tapaan. Homman on tarkoitus olla hauska temppu, jossa koira saa itse hiffata mitä tapahtuu. Laatikon avulla kontaktit voi treenata valmiiksi kotona, ilman kontaktiesteitä. Loppuvaiheessa, kun koira osaa mennä laatikolle 2on 2off eri kulmista ja ohjaajan sijoittumisesta riippumatta, siirretään laatikko puomin alastulon viereen ja koiraa pyöräytellään sille puomin yli. Silvia Trkmanin mukaan laatikkoa ei tarvitse puomilla kuin n. 10 toiston verran ja sen jälkeen koira osaa ottaa puomin kontaktin. Lotta sanoi, että laatikkoa voi käyttää parin päivän verran, mutta kuitenkin niin, että se otetaan nopeasti pois. A:lle ja keinulle kontaktit siirtyvät automaattisesti, kun ne on puomilla opeteltu.

Hyviä juttuja tuli kurssilla esiin alkuopetuksesta, palkan suunnasta ja tavasta sekä siitä, miten laatikko siirretään esteille. Luulenpa, että Rieha alkaa opettelemaan kontaktit tähän malliin. Hommaa puoltaa erityisesti se, että sen voi tehdä valmiiksi kotona. Juoksutauolle yksi aktitiviteetti lisää ;). Pari pointtia, mitä jäi mieleen (pitää kirjata ylös, että voi muistella täältä tarvittaessa):

  • Kontaktin ottamiselle ei ole erillistä käskyä, ainoastaan esteen suorituskäsky. Eri kohdissa karjuttu ottamiskäsky yleensä vaan hämmentää koiraa. Koiran pitää osata itse mennä haluttuun kohtaa ja oikeasti tajuta, mitä se siinä tekee, ilman käskyjä ja namialustoja.
  • Alusta asti mukaan vapautuskäsky, jolla lähdetään. Palkka tulee lopussa aina edestä, lelua heittämällä tai staattisen lelun avulla (toki namialustakin käy). Alkuun sheipatessa palkka tulee kädestä maahan, koiran tassujen eteen (sarjapalkka x5), siitäkin kuitenkin aina vapautus edessä olevalle palkalle.
  • Koira saa itse valita mukavimman asennon, eli ei ole väliä seisooko vai istuuko ottaessaan kontaktin.
  • Epäonnistumista ei kielletä missään vaiheessa. Koira yrittää parhaansa ja kontakteilla kieltäminen vaan lisää epävarmuutta, mikä aiheuttaa yleensä kontaktiongelmat (koira ei tiedä, mitä sen pitäisi tehdä ja missä vaiheessa, kieltäminen tuo vielä negatiivisen vireen kontaktille). Virheet ignoorataan ja yritetään uudestaan, ainoastaan palkka ehkä poistetaan. Perus-sheippaus-tekniikkaa, mutta hyvä muistutus.

Kuulin tästä tavasta jos syksyllä, kun käytiin Riehan kanssa pentuagissa Lotan koulutuksessa. Silloin hommasin laatikonkin ja kaivoin sen nyt esiin. Riehahan tarjoaa todella hyvin tekemistä ja se läiskii mielellään mitä vaan, joten eilisen ja tämän päivän kahden treenin perusteella se osaa mennä jo 2on 2off laatikolle, josta saa sarjapalkan naksun kera ja vapautuksen lelulle. Toinen puoli on vahvempi kuin toinen (yllättätten niin, että Rieha on minun vasemmalla, tokoilija, mikä tokoilja). Tuikellekin voisi kokeilla tätä, Viiman kanssa homma vaatisi hyvin paljon, koska veikkaan että se ahdistuisi hyvin nopeasti. Näillä jatketaan!

Ei kommentteja: