keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Haastetta meilläkin

Anne haastoi vastamaan muutamaan kysymykseen eli tässäpä tulee vastauksia :).

“Ohjeet haastetuille: Jokaisen haastetun tulee vastata niihin 11 kysymykseen, jotka haastaja on esittänyt ja postata ne blogissaan. Valitse sitten muutama uusi haastateltava ja linkitä heidät postaukseesi. Keksi 11 uutta kysymystä, joihin haastettujen tulee vastata. Älä haasta sitä henkilöä, jolta sait haasteen.” 


1. Kuvaile koiraasi/kutakin koiraasi kolmella sanalla.


Tuike: pieni, pippurinen, suloisin

Viima: hömppä, Paras Kaverikoira
Rieha: toimintasankari, kainaloinen, minun

2. Mikä on koirasi ärsyttävin tapa?

Tuike: Kaikkeen reagointi. Aina ei tarvitsisi olla tärppänä paikalla. Oli kyse sitten ruuasta, ohikulkijoista tai vaikka uloslähdöstä.

Viima: Itsepäisyys, käskyjen puolivillainen toteuttaminen. Maallemuuton jälkeen myös lisääntynyt reviiritietoisuus.
Rieha: Komentaminen, jos ei saa haluamaansa asiaa. Toteutuu treeneissä minua kohtaan aina silloin tällöin, mutta myös esim. kun haluaa saada vaikka luun muilta koirilta.

Ja myönnän auliisti, että kaikkiin em. asioihin pystyisi/olisi pystynyt vaikuttamaan johdonmukaisemalla koulutuksella :).


3. Mihin koiraharrastuksiin olet tutustunut? Mikä miellyttää eniten?


Kolmen koiran kanssa ollaan treenattu jossain määrin tokoa, agilityä, viestiä, metsä- /peltojälkeä, hakua, MEJÄä, rallytokoa, vepeä, flyballia ja koiratanssia. Näyttelyissä ollaan toki käyty myös ja paimentamistakin kokeiltu pikaisesti. Eli vähän kaikkea on testattu.

Toko on ehdottomasti se minun laji, sitä on vaan niin helppo treenata, kun ei tarvitse sen kummemmin porukkaa tai järjestelyitä. Agista tykkään myös, mutta jotenkin se on viime aikoina jäänyt lapsipuolen asemaan. PK-lajit on alkaneet kiinnostamaan yhä enemmän ja enemmän. Tätä auttoi, kun käytiin Riehan kanssa ekassa pk-kokeessa, eikä siitä tullut kuolemaa. Viesti on sieltä tällä hetkellä se tutuin ja siinä on ihan oma fiiliksensä.

4. Miten päädyit omaan koirarotuusi?


Japaninpystykorvaan päädyttiin, kun haluttiin pieni, reipas pystykorvainen koira. Harrastuksista ei siinä vaiheessa ollut kauheasti ideoita, ajatuksissa oli jotain koirakoulua ja mahdollisesti agilityä. Lenkkikaveri ja seurakoira oli ensisijainen ajatus.


Lapinporokoira tuli, kun halusin isomman koiran, jolla olisi pk-oikeudet. En kuitenkaan etsinyt varsinaista harrastustykkiä, ennemminkin koiraa, jonka kanssa voisi kokeilla eri lajeja ja se olisi ensisijaisesti sellainen peruskoira ja lenkkikaveri. Edelleen halusin koiran, jolla on pystyt korvat ja peruskoiramainen olemus. 


Kelpie tuli taas nimenomaan sen takia, koska halusin koiran, jonka kanssa ohjaajan ominaisuudet on se rajoittavin tekijä. Eli potkua löytyisi lajiin kuin lajiin (poislukien nyt joku suojelu). Halusin myös keskikokoisen, lyhytkarvaisen koira, jolla pystyt korvat ;). Wörkkereistä/sekalinjasta kiinnostuin niiden sporttisen ulkomuodon takia ja kun tutustuin niihin enemmän, niin luonteenkin puolesta ne tuntuivat sopivan kaikin puolin.


5. Minkä rotuista koiraa et ottaisi? Miksi?

Näitä rotuja on paljon, varmasti enemmän kuin niitä, mitä ottaisin. Mutta ihan ehdoton ei ovat rakenteeltaan erikoiset rodut, jotka eivät esim. pysty synnyttämään omin avuin. Lyhytkuonoiset on myös poissuljettu. Muutenkin koiran rakenteen pitää olla terve ja sen tulee pystyä liikkumaan ja elämään täysillä. Jättikokoiset koirat ja molossityyppiset koirat ovat myös poissuljettuja, en vaan koe niitä omikseni, samoin kovasti turkinhoitoa tarvitsevat koirat.


6. Minkälainen koirasi olisi ihmisenä?


Tuike olisi olisi sellainen tiukka vanha rouva, entinen yläkoulun opettaja, joka pitäisi kuria kylän nuorisolle, tai ainakin yrittäisi. Se harrastaisi sauvakävelyä ja kuntouintia, kaikkea sellaista missä se saisi mennä yksin ja rivakasti ja samalla voisi vähän seurailla ympäristöä puuttuakseen kaikkeen epäilyttävään toimintaan. Kotioloissa se olisi lempeä täti, joka passaisi miehensä, lapsenlapsensa ja sukulaisensa piloille leipomalla pullaa ja herkkuja.


Viima olisi biologian professori, sellainen oikein asialleen omistautunut, mutta muulle maailmalle hajamielisen ja erikoisen kuvan antava, vaikkakin hyvin charmantti ja itse asiassa aika hyvännäköinenkin. Se tutkisi antaumuksella päivät pitkät luonnon ilmiöitä ja illalla se kokkailisi gourmetruokaa, tai siis silloin kun on muistanut käydä kaupassa. Toisina päivinä erinomainen seuramies, toisina päivinä se unohtaisi tervehtiä tuttujaan.


Rieha olisi opiskelija, sellainen joka paikan järjestöhöylä. Pääaineena sillä olisi liikunta tai ehkä ydinfyysikka, mahdollisesti kumpikin, koska se olisi vaan niin lahjakas. Se opiskelisi päivät tiukasti ja valmistuisi ennätysajassa, mutta osaisi myös bilettää, niin että heikompia hirvittää. Vastapainona se juoksisi maratooneja ja vuorikiipeilisi.


7. Mikä on kallein asia, jonka olet koirasi takia hankkinut?


Varmaan pakettiauto, tuskin meillä sitä olisi jos koiria ei olisi. Ja toisaalta, asuttaisiinko omakotitalossa maalla, jos ei olisi koiria... No joo, rahat tulee ja menee kuitenkin :D.

8. Mikä koirastasi on parasta, mistä se innostuu kaikkein eniten?


Tuikesta parasta on ruoka, kaikissa muodoissaan. Aika läheltä liippaa myös perhe, se haluaisi olla aina mukana kaikessa ja omaa perhettä se palvoo maasta taivaisiin.


Viima innostuu eniten isästäni. Se lähentelee jo hysteriaa ja isän käynnin jälkeen pitää oven takana vinkua puoli tuntia. Oravat ja muu riista aiheuttaa myös säännöllisesti hysteriaa.


Rieha innostuu mistä vaan :D. Parasta siitä on kuitenkin tekeminen, on se lenkkiä, treeniä tai lelun heittoa, kunhan se saa tehdä ihmisten kanssa jotain.


9. Mikä koirassasi on parasta?


Tuikessa parasta on se vilpitön into ja iloisuus, kun se koittaa olla mieliksi. Pörröinen pieni valkoinen on myös maailman ihanin sylikoira, sellainen terapiapörrö.


Viimassa on parasta sen omalaatuisuus. Toista Viiman kaltaista koiraa ei varmasti tule vastaan ja se on opettanut niin paljon.


Riehassa on parasta sen palo tekemiseen ja nimenomaan yhdessä tekemiseen. Se on vielä niin fiksu ja tervepäinen. Sen kanssa on vaan niin helppoa.


10. Millainen pentu koirasi oli?

Tuike oli aikamoinen riiviö, joka askarteli seinän kulmia ja roikkui lahkeessa ym. Se oli jo kasvattajalta haettaessa se, joka roikkui verhoissa, kun muut olivat nätisti kasassa emon ympärillä. Täpäkkä pieni akka, joka toisaalta rakasti olla kainalossa ja rapsuteltavana, ainakin väsyneenä. Kaikki temput se oppi extranopeasti ja oli pentukoulussakin ihan priimus, vaikka oltiin siellä vain kokeilemassa.


Viima oli hyvin itsenäinen pentu. Sille ei toiminut ollenkaan kaikki tyypilliset "juokse sitä karkuun tai mene piiloon, kyllä se sieltä tulee", se pärjäsi hyvinkin kauan ihan omillaan. Sitä piti tosissaan totuttaa käsittelyyn, eikä se koskaan ollut sylipentu. Toisaalta sen kanssa oli hyvin helppoa mennä, se ei juuri pelännyt mitään. Se oli pienenäkin sellainen ajattelutyyppi. Niin ja se pissassi säännöllisesti petiinsä ja nukkui siinä tyytyväisenä. Sitten kun se innostui, niin häntä heilutti koiraa ja syödessäänkin se viispasi hännällään hullun lailla.

Rieha oli pentuna villi. Sellainen pyörremyrsky hyppivää, purevaa ja nuolevaa kelpiä. Se meni ihan jokaisen luokse samalla lailla ja hyvin nopeasti kommentit muuttuivat "onpa se söpö":stä "onpas se villi":ksi. Se rrakasti kaikkia ja kaikkea, eikä pelännyt mitään ja juoksi lujempaa kuin yksikään näkemäni koiranpentu. Ihan pienenä se sai raivareita, kun sitä esti tekemästä jotain hauskaa, mutta ihan yhtä nopeasti se leppyikin. Se rakasti nukkua kainalossa tai mahan päällä ja nukkui heti  ekana yöllä meillä yli 8h heräämättä kertaakaan ja se oli lähestulkoon sisäsiisti. Se oli vaan niin ihana (miten niin pentukuume :D).


11. Mistä olet joutunut luopumaan koirasi takia?


Harrastukset ilman koiria on jääneet vähälle, ei vaan aika riitä. Toisaalta koiraharrasteet on antaneet niin paljon tilalle. Valintoja, valintoja :).

Minä haastan Katin, Hannan ja Jennyn. En yleensä tämmöisiä harrasta, mutta menköön :D.

Ja ne kysymykset (vastatkaa kaikkien koirien osalta, jos löytyy useampi):

1. Mikä on harrastamistanne lajeista suosikkisi?
2. Mikä on isoin tuho, minkä koirasi on tehnyt?
3. Mitä koiraharrastuslajia koirasi harrastaisi, jos se saisi valita vain yhden?
4. Millainen koiranohjaaja olet?
5. Mikä koirassasi on parasta?
6. Mikä on koirassasi haastavinta?
7. Minkä rotuista koiraa et ottaisi?
8. Kuinka päädyit nykyiseen rotuusi ja tuleeko sinulle samanrotuisia jatkossakin?
9. Mielenpainuvin hetkesi koiraharrastuksen parissa?
10. Paras koulutus/kouluttaja, jonka opissa olet ollut ja miksi?
11. Jos koirasi olisi biisi, mikä se olisi?Ei kommentteja: