lauantai 23. tammikuuta 2016

Oilin oppeja ja onnistuneita treenejä

Meillä oli tosiaan viime lauantaina Huotarin Oilin koulutus. Edellisestä kerrasta kennelpäivillä ei ollut kulunut kuin pari viikkoa, eli oli mukavaa mennä tasontarkistukseen kun kouluttaja tietää missä mennään. Muutenkin Oili on aina mukava ja kannustava koutsi.

Aloitettiin treeni kuuntelu- ja häiriötreeneillä. Rieha oli näissä aika hyvä, ei juurikaan mennyt lankaan. Tehtiin kaukoja rivissä ja ympyrässä, samoin sivulla istu-maahan-jumppaa. Kerran Oili sai Riehan sivulla maahan, kun tuli ihan viereen ja teki käsimerkin samalla. Voi mikä moka ja Riehan ilme oli sen näköinen. Sen jälkeen kelpi muisti taas kuunnella oikean tyypin käskyjä. Tehtiin myös evl:n paikkista. Tässä ei ollut oikeastaan mitään huomautettavaa, Rieha oli tosi hyvä.

Ykistyistreenissä katsottiin alkuun eteenlähetystä eli merkitöntä merkkiä. Näytin kylmiltään miten lähtee ja hyvinhän Rieha lähti. Ollaan hyödynnet treenissä paljon pallonheittoa vipuvarren avulla ja näytin senkin Oilille. Tuo sopii Riehalle hyvin, sain vielä tarkennuksen siihen, että välillä pallo voisi lentää jo ihan muutaman laukka-askeleen jälkeen. Muuten Rieha etenee kyllä hyvin ja stoppaa hienosti.

Puhuttiin myös siitä, että voisin opettaa Riehan katsomaan eteen vain kerran ja sen jälkeen nostamaan kontaktin, Nyt siis vielä varmistelen tosi paljon ja Rieha jääkin tuijottamaan eteenpäin. Se saattaa lisätä riskiä sille, että ehtii bongata matkalla jotain muuta, eikä menekään suoraan. Ja pk-puolellahan tehdään juuri niin, että Rieha katsoo eteen ja ottaa sen jälkeen kontaktin, eli ihan hyvin voisi ottaa saman käyttöön myös tokoon.



Hässäkkää tehtiin myös. Alkuun koemainen, joka onnistui, vaikka Rieha vähän kaartaen kiertoon menikin. Alettiin tekemään siihen vaikeutusta, eli siirrettiin koko hässäkkää eri suuntaan kuin aiemmalla kerralla. Tämä oli Riehalle yllättävänkin vaikeaa. Omasta mielestä se bongasi merkin hyvin, mutta silti kävi kaartamassa siellä päin, missä merkki edellisellä kerralla oli ollut. Toki sitten heti korjasi virheensä lennosta ja kiersi oikean merkin. Siirreltiin hässäkkää vielä pariin otteeseen ja selkeästi Rieha alkoi ajattelemaan enemmän, eikä mennyt enää lankaan. Kiva juttu, että pystytään tekemään vähän vaikeampaakin treeniä jo ja niissäkin tulee onnistumisia!

Loppuun tehtiin vielä peruuttelua. Alettiin opettamaan Riehalle sitä, että peruutus tarkoittaa seisomaan nousemista, eikä hillitöntä sinkoamista taaksepäin. Käytössä meillä oli etupalkka ja pienellä jalan siirrolla ja käskyllä Riehan piti nousta seisomaan. Tajusi tämän nopeasti ja tuosta sitten edeteään pienin askelin siihen, että peruuttaessa seisotaan ja liikutaan rauhassa. Vaatii todella paljon työtä, Rieha on niin hektinen tuossa seuruussa, varsinkin kun on nyt saanut päähänsä, että taaksepäin meneminen täysiä on se juttu.

Tällä viikolla ollaan treenattu pariin otteeseen hallilla. Harjoittelu meinaa viedä kaikki mehut, mutta onneksi muutama hetki treeniin on löytynyt. Keskiviikkona mulla oli mukana Viima ja Rieha. Viiman kanssa tehtiin sekä tokoa, että agia ja se oli niin onnessaan. Muutenkin pakkaset on sopineet rouva porokoiralle kuin nenä päähän, se on suorastaan villiintynyt viime viikkoina. Ja oli tosi kivaa tehdä sen kanssa, ihan pikkaisen mietin jopa, että mitäs siinä uudessa avoimessa luokassa olikaan, josko mummoporokoira vielä yllättäisi... Nyt tehtiin sen kanssa merkin kiertoa, noutoa, hyppyä ja kakeja, kaikki oli aika hyvin muistissa. Haukku toki raikasi aina välillä, mutta pääasia, että oli iloa ilmassa :).


Riehan treenilistalla on olleet aika lailla nuo samat jutut kuin Oilin koulutuksessakin. Eilen tosin nähtiin Annan kanssa ja tein Riehalle hieman koemaista, mukana myös virkistyksenä vanhoja liikkeitä.

Ekassa setissa Anna liikkuroi meille tunnarin. ruudun, luoksetulon ja zetan. Näissä oli kyllä superhieno meno, kertakaikkiaan! Tunnarissa varma nuuskin, kerran ylitti oman, mutta muuten hyvä. Ruudun eteenlähetys onnistui tosi hyvin ja loppu meni hienosti. Luoksari stopit pelasi ja zetassa saatiin hyvä zen-fiilis, mikä tarkoittaa myös sitä, että jäävät onnistuu. Super!

Toisessa setissä tehtiin hässäkkä ja kaukot. No, hässäkässä kävi niinkuin siinä vielä tässä vaiheessa joskus käy, eli lähti lähetyksellä kohti hyppyä. Otin sen takaisin ja uudella lähetyksellä kierto onnistui ja loppukin sujui. Jumpattiin tätä hetken verran ja todettiin, että Rieha jäi jonkin verran kiinni liikkuriin, mikä sai sen sitten unohtamaan kierron. Mutta saatiin kuitenkin hyviä toistoja ja parikin sellaista, joilla olisi ollut mahdollisuudet hyväänkin arvosanaan. Tämä on meille vaan vielä semmoinen fifty-sixty-liike, joko onnistuu tai ei. Sen sijaan kaukot Riehan pitäisi osata, mutta esitti kyllä nyt luokattoman huonoja vaihtoja. Tässä olisi taas jumpattavaa.

Kolmannessa setissä tehtiin vielä ohjattu. Sen Rieha teki konkarin elkein, ei ongelmia. Loppuun kierrätin sitä vielä muutamaan otteeseen hässäkän isolle merkille, että siitä jäisi vahva mielikuva.

Kiva oli tehdä vähän koemaista ja nähdä, että voidaan kyllä onnistuakin. Toki uudet liikkeet vaatii vielä paljonpaljon toistoja, että ne onnistuisi joka tilanteessa ja joka paikassa. Mutta koska aikaa ei ole määrättömästi, niin jossain vaiheessa noitakin on lähdettävä kokeilemaan. Katsotaan kuinka käy.

Ei kommentteja: