perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kotipihan kapulatreeni

Treenattiin kotipihan sulaneella pläntillä. Ensin merkkiä ja ohjattua naksun kanssa. Merkin paikka parani kahdella naksautuksella taas ihan täydelliseksi, on se vaan helppoa tuollaisen tarjoavan koiran kanssa. Maltti oli merkillä hieman hakusassa ja sitten tarjoaminen meinasi mennä vähän överiksi, eli koitti tamppailla merkin ympärillä jos ei heti naksua tullut. Pari räyhähdystäkin taas kuultiin, kun ei meinannut pienen keepin päähän mennä, että välillä joutuu myös odottamaan. Tähän varmaan vaikutti myös se, että olin vienyt kapulat jo merkin taakse, joten odotti osaksi niille menoa. Malttitreeniä tehtiin siis myös ja naksuttelin ihan rauhallisesta odottamisesta merkillä.

Sitten liitettiin mukaan kapuloiden noudot, ensin haettiin vasenta. Kääntyi hyvin ja naksuttelin pelkästä kääntymisestä. Kun tämä sujui, niin aloi siirtämään keskikapulaa lähemmäs, lopulta n. 30cm päähän vasemmasta ja naksautus tuli oikean kapulan nostosta. Tämä pelasi vasemmalle hienosti. Sama juttu sitten oikean kanssa. Tässä keskikapulan tuominen lähemmäs oli vaikeampaa ja nosti sen pari kertaa. Ei selkeästikään miettinyt enää niin hyvin ja vauhti vei voiton. Lopulta onnistui oikeallakin. Loppuun naksuttelin myös luovutuksista, ettei jäänyt mielikuvaa pelkästä nostosta oikeana toimintana.

Seuraamisessa naksuttelin pään paikasta hitaassa kävelyssä. Aika kiva meno. Pitäisi oikeasti useamminkin ottaa mukaan naksu, koska sillä saa niin hyvin merkatuksi oikeaan juttua. Muutenkin meno oli hyvää, ei keulinut, eikä koittanut ennakoida takaa tulevaa palkkaa.

Päivän treenin vaikein juttu oli ehdottomasti tunnarikapulan pitotreeni. Riehan teki niin kovasti mieli mällätä kapulaa, näki oikein kuinka silmät muljahteli, kun oli niin kivaa ja sitten piti vähän purra. Aloin miettimään onko puremisongelman perimmäinen syy kapulan paikassa suussa. Rieha haluaa ottaa kapulan pitotreenissä takahampaisiin ja silloin on tosi kiva vähän rusauttaa otetta tiukemmaksi. Samoin kun se hakee kapulaa, niin ottaa etuhampailla, mutta pyöryttää kapulan taakse ja rusauttaa. Nyt koitin naksutella kauniista pidosta. Alkuun oli tooosi vaikeaa ja kapulasta alkoi jo irrota säikeitä (oikeasti kokeessa ei tietenkään noin pahasti pure, nyt oli sama kapula käytössä koko ajan ja se ehti sitä siis rusautella monta kertaa). Sitten aloin käyttämään nätisti-sanaa muistustusanana ja sen avulla aika nopeasti vähensi puremista ja pääsin naksuttelemaan kauniista pidosta. Loppupeleissä piti jo pitkiä aikoja hyvin. Liitin mukaan kapulan heittoakin ja niissäkin meno parani. En tiedä lähtisikö näillä paranemaan.

Viikonloppuna päästään kunnon toko-oppiin, kun ajellaan HOTin tokokoulutukseen Orimattilaan. Siitä alkaa mukava kolmen viikonlopun treenirupeama, ensi viikolla on luvassa Pulliaisen Riikan koulutus ja sitä seuraavalla Kiviahon Katjan vetämä Nuorten koirien ringin koulutus. Kivaa!

Ei kommentteja: